Juridisch gevecht om apenselfie

Juridisch gevecht om apenselfie

Bart Remmers 1 1448 0
Eindelijk lijkt er een einde te komen aan een gevecht in de rechtbank tussen dierenrechtenorganisatie PETA en een fotograaf. De vraag: heeft een aap (!) het copyright over een selfie uit 2011?

Het was enkele jaren terug een viral hit: een Indonesische aap genaamd Naruto schoot met de camera van fotograaf David Slater een selfie. Het vrolijk makende plaatje ging de gehele wereld over.

In alle eerlijkheid waren we de apenfoto alweer lang vergeten. Totdat dierenrechtenorganisatie PETA om de hoek kwam kijken. De club meende dat het copyright van het beeld niet toebehoorde aan Slater, maar aan… Naruto!

Ontvankelijk

Wat volgde was een juridisch getouwtrek tussen een (menselijke) fotograaf en PETA. Gelukkig lijkt er nu een einde gekomen te zijn aan de saga. Een federale rechter in San Francisco oordeelde de zaak niet ontvankelijk te verklaren. Reden: een aap kan geen rechten hebben op foto's.

Overigens kan het verhaal nog een staartje krijgen. PETA mag in hoger beroep gaan om alsnog het gelijk te halen. Wie weet dat Naruto alsnog rechtmatig eigenaar gaat worden van de selfie…

afbeelding van Bart Remmers 1

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart