Getty Images moet fotograaf 1,29 miljoen dollar betalen

Julian 3498 0
De rechtbank in Parijs heeft Getty Images veroordeeld tot het betalen van zo’n 1,29 miljoen dollar aan fotograaf Alain Ernoult. Het stockbureau verkocht foto’s van de Fransman zonder zijn toestemming.

Alain Ernoult had een groot aandeel in het fotoagentschap AEFAdvertising Educational Foundation). In een contract legde hij vast dat het agentschap zijn foto’s mocht verkopen van 1993 tot 1999. In 1995 besloot de Franse fotograaf zijn foto’s te verhuizen naar The Image Bank France, destijds eigendom van Eastman Kodak. The Image Bank had werk van meer dan 1500 fotografen in bezit en werd in 1999 overgenomen door Getty Images voor 183 miljoen dollar.

Getty bleef de het werk van Ernoult ook na 1999 verkopen, zonder toestemming van de fotograaf. Sinds 2001 loopt een rechtszaak tegen het stockbureau. Op 4 juni 2002 werd een uitspraak gedaan in het voordeel van de fotograaf. Getty zou zijn verplichtingen niet zijn nagekomen en zat fout met het verkopen van de foto’s na de contractsperiode. De rechtbank wees een expert aan om de geleden schade te berekenen.

Het heeft tot eind 2008 geduurd voordat een totaalbedrag werd vastgesteld. In december 2008 veroordeelde de rechtbank in Parijs Getty Images tot het betalen van meer dan een miljoen dollar aan de fotograaf. Hieronder 600.000 dollar voor gebruik van zijn foto’s in reclamecampagnes van Air France, Peugot en Toshiba. De rechter besliste dat het gebruik van de foto’s Ernoult heeft weerhouden zelf te profiteren van zijn gemaakte werk.

Alain Ernoult Fotografie