Fotograaf lightpaint met vuurwerk en nd-filters

Fotograaf lightpaint met vuurwerk en nd-filters

PieterMolenaar 1341 0
De Braziliaanse fotograaf Vitor Schietti is gespecialiseerd in de creatie van bijzondere lightpainting met behulp van vuurwerk, nd-grijsfilters en flink wat nabewerking. In een tutorial laat hij stap voor stap zien hoe hij tot het beoogde eindresultaat komt.

Vitor Schietti heeft al eerder werk uit zijn Impermament Sculptures fotoserie aan een breed publiek getoond, maar met Impermanent Sculptures: Entities voegt hij daar nu een nieuw hoofdstuk aan toe waarin hij al zijn kennis over en ervaring met lightpainting en lange sluitertijden gebundeld heeft. In een recent online gezette tutorial laat Schietti stap voor stap zijn werkwijze zien.

Vuurwerk en lange sluitertijden

We zien Schietti in de videotutorial bezig met vuurwerk op een lange stok. Daarmee 'schildert' hij met licht waarbij het landschap zijn canvas is. Frappant is dat bij een deel van de opnames nog steeds behoorlijk wat daglicht te zien is. Om de voor lightpainting benodigde langere sluitertijden mogelijk te maken, maakt Schietti gebruik van statief en een nd-grijsfilter dat 6-stops minder licht doorlaat. Ook worden meerdere flitsers ingezet.

© Vitor Schietti

Vanwege het uitdoven van vuurwerk en veranderde lichtomstandigheden worden meerdere opnames gemaakt van elk tussen de 10 en 30 seconden. In uitzonderlijke gevallen zijn volgens Schietti tot 40 opnamen nodig voor nabewerking. Vervolgings wordt de serie opnames ingeladen in Lightroom voor de basiscorrecties en daarna doorgesluist naar Photoshop. Daar worden met behulp van maskeerlagen de verschillende opnamen gecombineerd tot een spectaculaire foto.

Hieronder staan nog een aantal foto's uit de fotoserie Impermanent Sculputeres. Kijk voor meer voorbeelden op de website van Vitor Schietti.

© Vitor Schietti

© Vitor Schietti

© Vitor Schietti