Foto van Nikon's compacte systeemcamera

Julian 4605 0
Een gebruiker van het Chinese forum Xitek heeft een foto geplaatst waarop de lensvatting van Nikon's spiegelloze compacte systeemcamera is te zien. De camera heeft een relatief kleine sensor, waarschijnlijk met cropfactor van 2.5x.

Geruchten over een compacte systeemcamera van Nikon gaan al sinds 2009 in het rond. Regelmatig zijn er patenten te zien waarin een camerasysteem van Nikon opduikt met een sensor die kleiner is dan aps-c of Micro Four Thirds. Alleen de Pentax Q, met 1/2.33-inch sensor en cropfactor van 5.7x heeft een kleiner sensorformaat.

Nikon X810

Nu is het eerste bewijsmateriaal in de vorm van een foto naar buitengekomen. Op de foto is alleen de lensvatting te zien van de Nikon X810, dit is volgens de eigenaar van de foto de codenaam waaronder Nikon's compacte systeemcamera door het leven gaat. Een foto van de volledige camera wil hij niet laten zien uit angst om zijn baan te verliezen. De posting met de foto van de lensvatting is inmiddels van het forum verwijderd, volgens Nikonrumors.com op verzoek van Nikon.


Sensor

De lensvatting op de foto komt overeen met patenttekeningen die eerder opdoken. Ook het sensorformaat lijkt overeen te komen. In dat geval krijgt Nikon's compacte systeemcamera een sensor met beeldcirkel van 16 of 17mm en cropfactor van 2.5 of 2.6x. Ook wordt duidelijk dat de lensvatting niet geschikt is voor huidige Nikon F-objectieven.

Overeenkomende patentekening van Nikon's compacte systeemcamera

Kleine objectieven

Door het kleine sensorformaat moet het mogelijk worden om veel kleinere objectieven te ontwikkelen. Ook hiervan doken regelmatig patenten op, waarin onder andere een 14mm f/2.8, 18mm f/1.4 en 32mm f/1.2 beschreven werden. Dankzij de cropfactor zou dat resulteren in 35mm, 45mm en 80mm objectieven in kleinbeeldequivalent. Ook zoomobjectieven, waaronder een 10.5-108mm f/2.8-6 (26-270mm) waren al te zien in patenten.

Afwachten

Het enige wat Nikon zelf heeft losgelaten over haar compacte systeemcamera is dat het juiste moment wordt afgewacht om in de markt te stappen. Met het opduiken van een prototype is dat moment wellicht wat dichter in de buurt gekomen.