Exposure: Wouter Brandsma - Straatfotografie

Julian 2711 0
Lang fotografeerde Wouter Brandsma vooral landschappen en abstract, met een voorkeur voor sterk contrast. In zijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging ontdekte Wouter de straat, de harde contrasten zijn gebleven.

"Ik zorgde er altijd voor dat er geen menselijke aanwezigheid of herinnering aanwezig was in mijn foto's. Op een gegeven moment stond mijn werk me heel erg tegen en realiseerde ik dat ik de dingen mistte die we in het dagelijkse leven om ons heen zien. We leven, we maken de natuur en de straat is daarvan een onderdeel.

Ontdekken

Ik wilde een wending in mijn fotografie, een uitdaging. Ik wilde weer leren en buiten mijn comfortabele zone treden. Ik wilde foto's maken van momenten die om ons heen gebeuren. Mensen op stations, oversteekplaatsen, in winkelcentra, boulevards.

Moeilijk

Voor mij is straatfotografie een van de moeilijkste vormen van fotografie. Licht en compositie zijn misschien wel altijd aanwezig, maar het vinden van interessante momenten is veel moeilijker. Dat is voor mij ook een uitdaging. Ik hou van straatfotografie, het geeft me het gevoel dat ik leer, faal, opnieuw probeer en verbeter. Je wilt toeslaan, terwijl je eigenlijk de tijd moet nemen. Jammergenoeg leef ik niet in een grote stad met levendige activiteiten. Daarom waardeer ik elk moment dat ik in een stad of drukbezochte locatie ben, zoals Amsterdam, Utrecht of Scheveningen.

Gewoon doen

Meestal gebruik ik een Ricoh GR Digital III. Die is klein, licht, stil en onopvallend. Ik heb de camera altijd bij me. De losse beeldzoeker geeft een helder en vrij beeld. Je kunt dan buiten de kaders kijken en beide ogen openhouden. Nog altijd heb ik een voorkeur voor vorm, maar ik werk hard aan het beter zien van interessante inhoud. Ik kan er enorm van genieten als alles samen komt en ik een foto gemaakt heb. Eerst overwin je jezelf en dan is het gewoon doen."