EIZO kondigt twee 24"-monitoren voor fotografen aan

EIZO kondigt twee 24"-monitoren voor fotografen aan

PieterMolenaar 3730 2
EIZO heeft twee 24 inch-monitoren uitgebracht die speciaal geschikt zijn voor fotografen en beeldbewerking. De ColorEdge CG2420 en CS2420 zijn respectievelijk het professionele model en de variant voor de serieuze hobbyist. Beide displays kunnen 99 procent van de AdobeRGB-kleurruimte afdekken.

Om te zorgen dat je als grafisch professional of als hobbyist de juiste kleuren op je scherm ziet is een speciaal voor dat doel ontworpen monitor onontbeerlijk. Er moet een methode zijn om het scherm goed te kunnen kalibreren en de display moet het liefst een zo groot mogelijke kleurruimte kunnen weergeven. EIZO heeft voor deze doelgroep nu twee nieuwe 24"-monitoren met een 16:10-beeldverhouding uitgebracht.

ColorEdge CG2420

De ColorEdge CG2420 is de professionele versie van de twee. Uiterlijk onderscheidt de CG2420 zich door de afschermkap.  Die kap zorgt ervoor dat je minder last hebt van lichtinvloeden van buitenaf. Ook heeft deze variant een ingebouwde kalibratiesensor, waarmee onder meer de gamma, het grijsverloop en de kleuropspanning gechecked en aangepast kan worden. ColorNavigator-kalibratiesoftware wordt bijgeleverd. De eerste kalibratieronde wordt overigens al in de fabriek gedaan. Ook houdt de monitor wat betreft kleurverloop en rekening met de temperatuur van het paneel.

EIZO maakt voor de monitor gebruik van een ips-paneel met een resolutie van 1920 bij 1200 pixels dat naast 99 procent van AdobeRGB ook 98 procent van de DCI-P3-kleurruimte, zoals gebruikt voor het colorgraden en weergeven van bioscoopfilms, weer kan geven. De contrastverhouding bedraagt bij dit model 1500:1. Voor een maximale kleurprecisie wordt intern gebruikgemaakt van een 16bit-Look-Up-Table (LUT). De ColorEdge CG2420 beschikt over een hdmi-, dvi-d- en displayport-ingang, terwijl deze ook voorzien is van een usb 3.0-hub, met een poort geschikt voor upstream en drie voor downstream. De ColorEdge CG2420 is vanaf mei beschikbaar voor een adviesprijs van 1426 euro.

ColorEdge CS2420

De ColorEdge CS2420 is voor de serieuze hobbyist met een meer gelimiteerde beurs. Zowel de afschermkap als de kalibratiesensor is bij dit model optioneel. Ook voor de CS2420-variant maakt EIZO gebruik van een ips-paneel met 1920 bij 1200 pixels, maar dit model is begrensd tot de weergave van 99 procent van de AdobeRGB-kleurruimte. Wel wordt intern gerekend met 16bit voor een zo groot mogelijke kleurprecisie. Wat betreft beschikbare poorten en de rest van het uiterlijk is de CS2420 gelijk aan de CG2420-versie. De ColorEdge CS2420 is vanaf mei leverbaar voor een verkoopadviesprijs van 699 euro.

Kijk voor meer informatie over de twee nieuwe 24"-ColorEdge-monitoren op de website van EIZO.

afbeelding van Giovanni

Is er bekend wat de resolutie van de monitoren gaat worden? Kan het niet vinden in het bericht.

afbeelding van PieterMolenaar

@ Giovanni: De resolutie van de 24"-panelen in twee ColorEdge-modellen bedraagt 1920 bij 1200 pixels. Ik heb de resolutie er even bij gezet in de tekst.