DIY: opstelling voor productfotografie

DIY: opstelling voor productfotografie

Fabienne Keijzer 1328 0
Je kunt natuurlijk een professionele opstelling aanschaffen voor productfotografie, maar dan ben je vaak al snel tientallen euro’s kwijt. Wil je kennismaken met productfotografie of wil je gewoon mooie foto’s voor op Marktplaats? Dan kun je heel gemakkelijk een professioneel uitziende productfotografie-opstelling zelf maken.

DIY: opstelling voor productfotografie

Voor productfotografie zijn er een aantal handige dingen ontworpen. Zo heb je bijvoorbeeld lichttenten waarin je je producten kunt fotograferen en kun je zelfs een speciale tafel aanschaffen met allerlei accessoires. Erg leuk en het levert vast mooie foto’s op, maar het is niet goedkoop. Wil je graag kennismaken met de productfotografie? Of wil je gewoon indruk maken met die prachtige foto van die vaas die je op Marktplaats verkoopt? Dan is deze do-it-yourself tutorial een aanrader. Waarschijnlijk heb je een groot deel van de benodigdheden al in huis.

Benodigdheden

  • Aluminiumfolie
  • Tape
  • Groot, stevig wit papier (posterformaat)
  • Raam
  • Tafel
  • Statief
  • En natuurlijk je camera

Aan de slag 

Een van de redenen waarom professionele lichttenten zo duur zijn is omdat de lampen er vaak al bij zitten. Voor deze makkelijke DIY-versie van zo’n tent maak je gebruik van natuurlijk licht. Zoek dus een raam op waar lekker veel licht doorheen schijnt maar geen direct zonlicht. Dit voorkomt vervelende schaduwvorming. Heb je geen ramen die tot de grond reiken? Gebruik dan een tafel(tje) om je opstelling op te maken.
Drapeer het grote witte papier nu net als een fotodoek. Om het vast te zetten moet je creatief zijn. Gebruik bijvoorbeeld een wasmand waar je het papier aan kunt tapen. Aan de ene kant heb je nu het raam en aan de andere kant bevestig je een stuk aluminiumfolie. Door de reflectie van het licht op het aluminiumfolie zal het net lijken alsof je twee lichtbronnen hebt gebruikt.
Et voilà! Een DIY productfotografie-opstelling in nog geen tien minuten. En je kunt je productfoto’s behalve op Marktplaats ook kwijt in onze lezersgallery, we hebben namelijk een speciale productcategorie. De omslagfoto voor dit artikel is gemaakt door Sonja Buteneers

DIY: opstelling voor productfotografieDIY: opstelling voor productfotografie
Foto’s: Hillary Grigonis / Digital Trends

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne