DIGIFOTO Lab: AF-S NIKKOR 105MM F/1.4E ED

DIGIFOTO Lab: AF-S NIKKOR 105MM F/1.4E ED

Dre de Man 2124 0
In het laboratorium van DIGIFOTO Pro wordt ieder objectief en iedere camera uitgebreid getest. Hier, in het digitale DIGIFOTO Lab, worden de resultaten gepubliceerd. Dit keer is het de beurt aan de mooie AF-S NIKKOR 105MM F/1.4E ED.

Dit Nikon-objectief is de erfgenaam van drie uitstekende Nikon-objectieven met deze vrijwel ideale portretbrandpuntsafstand: de 105mm f/2.5 uit 1953 in verschillende gedaanten, de 105mm f/1.8 en de 105mm f/2.0 DC. Alle drie hebben ze gemeen dat ze bij volle opening een minder hoge resolutie bereiken en in het algemeen iets zachter tekenen ten gevolge van sferische aberratie (wat op zich ideaal is voor portretten). Deze lichtsterkere variant wijkt daarvan af in die zin dat hij al bij volle opening over vrijwel het gehele beeld zeer scherp is, terwijl aan de andere kant  het bokeh en de tekening zeer fraai is bij alle openingen.

Lees hier de complete review van dit objectief

Nikon heeft dit bereikt door een minieme hoeveelheid sferische aberratie over te laten: het microcontrast in de lichten is net iets minder dan dat in de donkere partijen. Bij volle opening is het micro-contrast in zijn algemeenheid iets minder hoog dan gediafragmeerd, wat in de praktijk bij portretten heel goed uitpakt. Een heel mooie afstemming van de correctie van beeldfouten. Verdere beeldfouten zijn mooi onderdrukt, zodat ze in de praktijk niet of nauwelijks merkbaar zullen zijn. Astigmatisme is vrijwel afwezig, wat mede bijdraagt aan het zeer mooie bokeh. Vertekening is niet sterk maar iets complex, maar dat wordt uiteraard bij de bewerking gecorrigeerd. Ietsje axiale chromatische aberratie en wat meer coma. Dit objectief belooft een klassieker te worden - net als de eerste 105mm van Nikon uit 1953. 

Kijk hier voor uitleg over onze grafieken

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre