Carl Zeiss komt met nieuw glaswerk

Carl Zeiss toont nieuwe objectieven en prototypes op de Photokina

Julian 2546 3
Carl Zeiss gaat op de Photokina nieuwe objectieven introduceren. Verwacht onder andere een 55mm f/1.4 voor Canon en Nikon, de eerste in een serie high-end objectieven voor fullframe-camera's. Ook zijn er autofocusobjectieven voor compacte systeemcamera's op komst.

In een blog op de Zeiss-website geeft de fabrikant flink wat van haar toekomstplannen bloot. Carl Zeiss beschrijft wat we allemaal op de Photokina kunnen verwachten.

'Middenformaatkwaliteit voor fullframe-dslr's'

Carl Zeiss zal een prototype van een 55mm f/1.4 laten zien met handmatige focus. Het objectief wordt in de tweede helft van 2013 verwacht met Canon EF- (ZE) en Nikon F-vatting (ZF.2).

De fabrikant belooft superieure beeldkwaliteit, die voorheen alleen met middenformaatcamera's mogelijk was. De 55mm f/1.4 zal het eerste objectief zijn in een nieuwe serie hoogwaardig glaswerk.

55mm Carl Zeiss prototype
Dit prototype van de nieuwe 55mm f/1.4 zal op de Photokina te zien zijn

Autofocusobjectieven voor csc's

Ook zal Carl Zeiss een designstudie laten zien van een familie autofocusobjectieven voor compacte systeemcamera's. Momenteel maakt de fabrikant al een 24mm f/1.8 voor de Sony NEX-camera's met autofocus.

Aanvankelijk zal het gaan om groothoekobjectieven met vast brandpunt, ook een macro-objectief staat op de planning. Carl Zeiss verwacht dat de nieuwe objectievenfamilie voor csc's midden 2013 verschijnt. Of het om Sony NEX-objectieven gaat, of dat Carl Zeiss ook autofocusglaswerk voor bijvoorbeeld Micro Four Thirds gaat maken is niet bekend.

Nieuw ZM-glas

Voor de fans van ZM-objectieven met Leica M-vatting belooft Carl Zeiss een 'special surprise'. In 2013 moet er op zijn minst één lichtsterk objectief met M-vatting verschijnen.

Carl Zeiss heeft een speciale website ingericht waar het Photokina-nieuws van de fabrikant verzameld zal worden. Wij zijn aanwezig op de Photokina en nemen zeker een kijkje op de stand.

Carl Zeiss Photokina
De Photokina-stand van Carl Zeiss

afbeelding van Arigo Gouverneur

Laat ze maar eens komen met een digitale ZM :)

afbeelding van Anonymous

Een digitale ZM dat zou echt super zijn!!!

afbeelding van Erwin Puts

Komt er een digitale ZM?
Hopelijk een stuk goedkoper dan de
Leica M9