Canon 650D en 40mm f/2.8: goede combinatie voor video?

jesse kraal 6088 0
Samen met de nieuwe 18-135mm f/3.5-5.6, is de 40mm f/2.8 'pancake' het eerste Canon-objectief met STM. Deze nieuwe scherpstelmotor is volgens Canon beter geschikt voor video-opnamen. Wij maakten een filmfragment met een 650D en een 5D Mark II om te horen hoe stil de 40mm echt is.

Canon heeft de nieuwe 650D uitgerust met een hybride af-systeem, waardoor je ook tijdens het filmen gebruik kunt maken van fase-detectie. Scherpstellen kan door simpelweg op het scherm te drukken, daar waar je de scherpte wilt hebben. Tegelijk met de 650D bracht Canon ook twee objectieven met STM uit, volgens de fabrikant uiterst geschikt om mee te filmen.

Op het moment is de 650D de enige camera met volledige ondersteuning voor STM, al werkt de autofocus meer dan prima op oudere toestellen. Zelfs op analoge EOS-camera's uit begin jaren '90 werkt de Canon EF 40mm f/2.8 STM vlekkeloos.

Canon 40mm pancake
De lamellen hebben een net iets andere vorm dan van andere Canon-objectieven.

STM-scherpstelmotor

Canon's objectieven met STM zouden minder hoorbaar moeten zijn dan een objectief met een conventionele scherpstelmotor. In combinatie met de 650D blijkt dit op te gaan, al is het geluid op de achtergrond nog wel hoorbaar. Bij de 5D Mark II is het geluid zo duidelijk hoorbaar dat het absoluut storend is, zowel tijdens automatisch als tijdens handmatig scherpstellen.

Dit kan overigens deels verklaard worden door de locatie van de microfoon, bij de Canon 650D zit deze bovenop het toestel, bij de 5D Mark II aan de voorkant. Daarnaast valt op dat de autofocus van de fullframe-camera tijdens het filmen duidelijk inferieur is aan de autofocus van de 650D. Bij die camera is de scherpstelling werkbaar, al krijg je de mooiste resultaten nog altijd met handmatige scherpstelling (en manual focus-objectieven).

Touchscreen

Een ander voordeel van de 650D is het aanraakgevoelige scherm. In tegenstelling tot andere camera's met touchscreen, rust Canon de 650D uit met een scherm vergelijkbaar aan dat van de meeste smartphones: niet drukgevoelig maar reagerend op menselijk contact (capacitief). Handig, want je kunt tijdens het filmen via het scherm de camera bedienen, zonder storende vibraties te veroorzaken. Canon voorziet de twee nieuwe STM-objectieven van een nieuw elektromagnetisch diafragma, dat je met behulp van het touchscreen eenvoudig en vrijwel traploos kunt aanpassen.

Eenvoudig

We hebben nog niet kunnen werken met de nieuwe 18-135mm f/3.5-5.6 STM, maar filmen gaat met de 650D en de nieuwe 40mm erg eenvoudig. De scherpstelling gaat nog steeds niet zo soepel als dat je dit met een goed manual focus-objectief zou kunnen en er is nog steeds wat geluid hoorbaar. Ook gaat het aanpassen van het diafragma net niet helemaal traploos. Toch zijn er maar weinig dslr's waarmee je zo eenvoudig een prima filmpje kunt maken. We zullen de Canon 650D uiteraard nog verder aan de tand voelen, een definitief oordeel lees je binnenkort.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse