Britse fotografen testen hun rechten

Julian 4775 2
Zes fotografen trokken er in hartje Londen op uit met hun apparatuur, gevolgd door een cameraman. Het resultaat: zes fotografen die ondervraagd worden door particuliere beveiligers, waarvan drie de politie erbij roepen.

Er lijkt geen land op deze wereld te zijn waar fotografen zich meer getergd voelen dan in Engeland. Fotograferen in publieke ruimten levert regelmatig gezeur op, van beveiligers en ook van de politie. De afgelopen jaren is veel aandacht besteed aan dit probleem, met name door Amateur Photographer, dat grote campagnes voerde en het probleem herhaaldelijk op de politieke agenda zette.

Non-profitorganisatie ShootExperience bekijkt in het kader van het Londen Street Photography Festival 2011 de huidige stand van zaken door zes fotografen op pad te sturen gevolgd door iemand met een filmcamera.

Video

In de zestien minuten durende video is het resultaat te zien. Alle fotografen werden onder­vraagd, of verzocht te stoppen met hun werk, door beveiligers van gebouwen zoals banken of overheidsinstellingen.

Goed nieuws

De fotografen wijzen herhaaldelijk op hun rechten. Zolang zij zich op publiek terrein bevinden mogen ze immers fotografen en filmen wat ze willen. Tot drie keer toe wordt de politie erbij gehaald door de beveiliging.

Alle inspanningen van fotografen om hun rechten duidelijk te maken lijken hun vruchten afgeworpen te hebben. De agenten in de video reageren zeer redelijk (al helpt de draaiende camera mogelijk een handje) en zijn goed op de hoogte van de wet. Waar particuliere beveiligers de woorden 'Terrorism Act' nog in de mond durven te nemen als excuus om fotograferen tegen te gaan, weet de politie in de Britse hoofdstad inmiddels wel beter.

afbeelding van Bram

waar kan ik deze video vinden ?

afbeelding van Julian

De video is weer te zien!