Boek over werk Rotterdamse fotograaf Henri Berssenbrugge

Boek over werk Rotterdamse fotograaf Henri Berssenbrugge

Jasper van Bladel 2654
Het werk van de Rotterdamse fotograaf Henri Berssenbrugge is gebundeld in het boek ‘Henri Berssenbrugge, Stadsfotografie 1906-1916 Rotterdam’ en toont de stad in een periode voorafgaand aan ingrijpende veranderingen.

Rotterdam staat aan het begin van de twintigste eeuw aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. Henri Berssenbrugge fotografeert Rotterdam precies zoals de stad toen gevoeld moet hebben. Zijn beeldende nalatenschap is van groot historisch belang en nu samengebracht in een must have voor de liefhebber van Rotterdamse historische fotografie. De stadsfoto’s van Berssenbrugge geven een unieke inkijk in het gewone leven van Rotterdammers. Henri Berssenbrugge, Stadsfotografie 1906-1916 Rotterdam is een fotoboek met een rijke schakering van beelden die nog altijd weten te ontroeren en waarin de eigenzinnigheid van de fotograaf voluit tot zijn recht komt.

Flaneur

De fotograaf Henri Berssenbrugge (1873-1959) is een van de belangrijkste fotografen in het vooroorlogse Nederland. Zijn werk was in vele publicaties te zien en werd nationaal en internationaal tentoongesteld. Hij runde een fotostudio aan het Boschje en later aan de chiquere Mauritsweg. Portretfotografie was zijn belangrijkste bron van inkomsten maar hij was te beweeglijk voor het werken in de studio. Na de studio-opnamen fotografeerde hij voor zijn plezier op straat. Als een flaneur bewoog hij zich door de stad en haalde zijn camera op de juiste momenten tevoorschijn.

Alledaagse leven 

Berssenbrugge had geen oog voor het drukke moderne stedelijke verkeer met zijn trams, auto’s, havenkranen, graanelevatoren en grootse zeeschepen. Hij was niet geïnteresseerd in de stad van de toekomst. Hij zocht de stad die er nog was en die er binnen afzienbare tijd niet meer zou zijn: het buurtleven in de stegen, de levendige handel op de markten en de beurtvaart in de grachten. Het zijn opvallende sfeerbeelden van het alledaagse leven van Rotterdammers tussen 1906 en 1916. Kenmerkend voor zijn foto’s en gedurfd voor die tijd zijn de experimenten met grafische technieken en de schilderachtige toepassingen waarmee zijn werk raakt aan de schilderkunst. Van de foto’s uit deze periode verkocht Berssenbrugge ruim 400 glasnegatieven aan het Stadsarchief Rotterdam. 

Essays van Paul van de Laar, directeur Museum Rotterdam, en Frits Gierstberg, curator bij het Nederlands Fotomuseum, onderstrepen het belang voor Rotterdam en de geschiedenis van de fotografie.

120 pagina’s
Hardcover, formaat 21x21 cm
ISBN: 978-94-90631-11-6

Meer info: Uitgeverij Diafragma

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper