Affinity Photo: Sublieme software zonder abonnement

Affinity Photo: Sublieme software zonder abonnement

Jasper van Bladel 11266 0
Als het op fotobewerking aankomt denkt iedereen al snel aan Photoshop en Lightroom, twee programma’s van Adobe. Er zijn echter meer opties die het overwegen zeker waard zijn, bijvoorbeeld Affinity Photo. En: ze doen niet aan abonnementen.

Fotobewerking is cruciaal om je foto’s naar een hoger plan te tillen en dus voor veel fotografen een erg belangrijk station in de workflow. De fotobewerkingsprogramma’s van Adobe zijn voor veel mensen al sinds het begin van de jaren negentig de vanzelfsprekende keuze. Uiteraard zijn dit uitstekende programma’s, toch is het goed om ook eens verder te kijken. Ook omdat je deze programma’s tegenwoordig alleen nog maar op abonnements-basis kunt gebruiken. Dat vindt niet iedereen fijn, sommige fotografen vinden het veel fijner om software gewoon aan te schaffen per licentie.

Affinity Photo - Serif

Windows en Mac

Affinity Photo is een softwarepakket van de jonge Engelse softwaremaker Serif, dat een prima alternatief kan zijn voor bijvoorbeeld Photoshop. In 2015 maakten we voor het eerst kennis met Affinity Photo, toen was het pakket echter enkel voor de Mac beschikbaar. Inmiddels is er ook een Windows-versie met gelijke functies.

 

 

Interface

Als je Affinity Photo opstart is de vergelijking met Photoshop snel gemaakt. De interface lijkt op dat programma, al is het net wat stijlvoller en kleurrijker dan de obligate speler in het segment. Affinity Photo is ook bijzonder uitgebreid: alle ‘bekende’ bewerkingen zitten er in. RAW-verwerking, curves, belichting, lagen, maskers, filters, kleurbeheer en sneltoetsen: alles is beschikbaar in Affinity Photo en de gemiddelde fotobewerker kan dan ook zó overstappen op deze software. Ook kunnen PSD, PNG, JPG, TIFF, EPS, PDF en SVG-bestanden zonder problemen uitgelezen worden en kun je bijvoorbeeld zo aan de slag met een ouder PSD-document met verschillende lagen.

Als je dan toch tegen onduidelijkheden aanloopt kun je kijken naar een enorm aantal duidelijke tutorials op de website van Affinity Photo. Heel handig!

Affinity Photo: Sublieme software zonder abonnement

Compleet

Affinity Photo is een compleet én goed werkend softwarepakket dat qua prestaties en snelheid niet onderdoet voor de usual suspects in de fotobewerkingswereld. Daarnaast is het pakket bijzonder betaalbaar: voor € 49,99 heb je een volledige licentie en ben je niet afhankelijk van een abonnementensysteem zoals bij Adobe.

Info: affinity.serif.com

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper