Adobe Photoshop Photography Program: hoe werkt het en wat krijg je voor je geld?

Julian 9928 8
Photoshop is niet langer te koop als los pakket, tegenwoordig neem je een abonnement af op de software. Tot en met 31 maart is er een speciaal abonnement voor fotografen, dat je toegang geeft tot Photoshop CC, Lightroom 5 en meer voor 12,29 euro per maand. Maar hoe werkt het precies en wat krijg je voor je geld?

Photoshop CS6 was de laatste versie van het pakket in zijn oude vorm. Tegenwoordig gaat de populaire beeldbewerker door het leven als Photoshop CC, wat staat voor Creative Cloud. Het typenummer vervalt, maar dat wil niet zeggen dat er geen vernieuwingen meer komen.

In tegendeel: nieuwe functies worden nu direct toegevoegd als ze gereed zijn. Je hoeft geen compleet nieuwe versie te downloaden, Photoshop CC wordt continu doorontwikkeld en geüpdatet. Sinds de lancering van het nieuwe abonnementsmodel in mei 2013 zijn er al honderden nieuwe mogelijkheden toegevoegd.


Onlangs voegde Adobe de functie 'Perspective Warp' toe aan Photoshop CC. Heb je een abonnement op het Photoshop Photography Program, dan ontvang je dergelijke updates en nieuwe functies direct.

Misvattingen over Creative Cloud

Software in de 'cloud', roept bij veel mensen vragen op. Staat de software dan online in plaats van op mijn computer en heb ik altijd een internetverbinding nodig? Dat is een idee wat veel mensen hebben, maar een groot misverstand. Hoe werkt het dan precies? We leggen het uit.

  • Staat de software online en/of moet ik deze in een browser gebruiken?
    Nee. In feite is er geen verschil met hoe het ‘vroeger’ was. Je installeert de software lokaal op je computer, logt in met je Creative Cloud-account en je kunt aan de slag. Een groot voordeel is bovendien dat je de software op twee computers kunt installeren. Bijvoorbeeld op je desktop en op je laptop. Ook maakt het niet uit of je een Windows-computer, Mac, of beiden hebt. De software is overal op te installeren.
  • Moet ik altijd een internetverbinding hebben om de software te gebruiken?
    Nee. Nadat je de software geïnstalleerd hebt log je in om deze te activeren. Vervolgens kun je de software negentig dagen gebruiken, ook als je geen internetverbinding hebt. Doorwerken tijdens je vakantie, of zit je een paar maanden zonder internet? Geen probleem dus.
  • Moet ik na het eerste jaar meer betalen?
    Adobe biedt het Photoshop-fotografieprogramma tijdelijk aan voor 12,29 euro per maand als je een jaarabonnement afsluit. Dat klinkt als een actieprijs en veel mensen denken dat de prijs na het eerste jaar omhoog gaat. Dat is echter niet het geval. De aanbieding heeft een tijdelijk karakter gezien je tot 31 maart kunt inschrijven, maar ben je eenmaal lid van het Photoshop-fotografieprogramma, dan blijf je gewoon 12,29 euro per maand betalen, ook na het eerste jaar. Wie de voorwaarden goed leest ziet wel dat Adobe het recht voorbehoudt om de prijs te wijzigen, maar dat heeft te maken met bijvoorbeeld inflatiecorrectie of een kleine abonnementsverhoging. Het betekent niet dat je na een jaar direct een veel hoger maandbedrag moet betalen. Bovendien kun je na het eerste jaar het abonnement maandelijks opzeggen.

Software, website en opslagruimte

Het Adobe Photoshop-fotografieprogramma is speciaal op fotografen gericht. Deze abonnementsvorm is tijdelijk af te sluiten en kost 12,29 euro per maand als je kiest voor een jaarabonnement. Je hebt geen oude licentie nodig om in aanmerking te komen voor het programma. Voor het bedrag krijg je de beschikking over Photoshop CC en ontvang je alle updates direct zodra deze beschikbaar zijn.

Photoshop Creative CLoud

Lightroom: altijd de nieuwste versie

Naast Photoshop krijg je ook Lightroom, ideaal voor het snel bewerken en organiseren van grote hoeveelheden raw-bestanden. Je krijgt altijd de nieuwste versie tot je beshcikking. Momenteel is dat versie 5, maar op het moment dat er een nieuwe versie komt, dan kun je daar gebruik van maken.

Lightroom 5

Behance ProSite

Je krijgt echter meer dan alleen software. Met het abonnement kun je ook een Behance ProSite maken. Via deze dienst zet je eenvoudig een professionele website in elkaar. Vervolgens kun je via het Creative Cloud-desktopprogramma eenvoudig foto’s op je website zetten en deze delen met andere gebruikers. Behance wordt ook wel het LinkedIn van de creatieve wereld genoemd. Het is een ideaal netwerk om in contact te komen met andere creatievelingen.

Opslagruimte

Tot slot krijg je ook nog eens 20GB cloudopslagruimte. Vanuit de software kun je foto’s direct uploaden naar de cloud. Je kunt op deze manier bestanden met andere mensen delen en je foto’s online back-uppen.

Photoshop Photography Program

Prijsvergelijking

Toen Adobe Photoshop als los pakket verkocht, betaalde je rond de duizend euro voor de volledige versie. Lightroom 5 kost los 129 euro. Met het Photoshop-fotografieprogramma betaal je 12,29 euro per maand. Dat betekent dat je pas na zo’n 92 maanden (ruim 7,5 jaar) op dezelfde prijs zit als wanneer je de software los zou aanschaffen. De kans is klein dat je 7,5 jaar lang met dezelfde Photoshop-versie zou werken.

Met het abonnementsmodel ben je waarschijnlijk dus veel goedkoper uit en bovendien heb je altijd de nieuwste versie van de software en krijg je andere interessante extra’s. De Behance ProSite heeft bijvoorbeeld al een waarde van 99 dollar per jaar en stelt je in staat om eenvoudig een professioenle portfoliosite op te bouwen.

Inschrijven voor 31 maart 2014

Tot en met 31 maart 2014 kun je inschrijven voor het Adobe Photoshop-fotografieprogramma. Je sluit de dienst af voor één jaar, daarna kun je per maand opzeggen. Ook na het eerste jaar blijft de prijs gelijk (met uitzondering van eventuele normale prijsverhogingen). Bovendien kun je het Photoshop-fotografieprogramma gratis uitproberen, zonder beperkingen. Aanmelden kan via deze link.

Adobe Aanbieding

afbeelding van JanRoel

Werkt de 9,99 dollar per maand ook voor ons NL'ers? Dat scheelt flink.

afbeelding van Anonymous

Ik had al een abonnement op PS CC voor 25 €, dit heb ik over laten zetten naar deze aanbieding. Nu zit ik met twee abonnementen en betaal dubbel en probeer Adobe maar eens aan de lijn te krijgen, mijn God wat een ellende!

afbeelding van Anonymous

Je kan ze ook bereiken via de chat op de site van adobe zelf, die zijn 24/7 bereikbaar ! Binnen 5 minuten heb je iemand van Adobe klantenservice op je chatprofile. Daar kan je ook alle wijzigingen doorgeven en laten behandelen scheelt je telefoonkosten ! Ook gedaan ! En Top

afbeelding van Anonymous

Dank je, werkt inderdaad beter

afbeelding van moska

r.i.p Adobe

afbeelding van Anonymous

pirate bay werkt ook perfect.

afbeelding van Anoniem

In Amerika kost een maandabonnement USD 9,95 dat is omgerekend ongeveer EUR 7,35

Terwijl in Europa een maandabonnement EUR 12,29 kost. Volgens mij rekent Adobe voor Europeanen een veel hoger maandbedrag dan voor Amerikanen. Wij Europeanen worden gediscrimineerd.

Kijk ook maar eens naar dit artikel, voor de complete suite is het verschil nog veel groter:
http://m.techzine.nl/blogs/redactioneel/825/europeanen-genaaid-met-prijs...

afbeelding van pe2

Als jij net zoals mij geen enkel benul had van hoe photoshop onder de knie te krijgen is de cursus van Pepijn Goorden heel handig. Hij legt je stap voor stap uit aan de hand van video’s hoe photoshop werkt en hoe je het zeer goed kunt beheersen. Je hoeft alleen maar de fimpjes te volgen. Zeer eenvoudig.
http://www.paypro.nl/producten/Photoshop_Onder_de_Knie__Pepijn_Goorden/8...