Fotowedstrijd: Spanning

Uitslag Fotowedstrijd: Spanning

Dre de Man 8536 12
Heel veel inzendingen waren illustraties van thrillers of scènes uit horrorfilms. Toch spraken deze foto’s niet aan: de spanning moest uit de titel komen en de foto’s waren te geconstrueerd of te bedacht en vaak rommelde de compositie of klopte het technisch niet. Bij de winnende foto’s klopte het allemaal wel.

Eerste prijs: In a death car we are alive, Marc Lamey.

De winnende foto lijkt ook een scène uit een horrorfilm, maar doordat de protagonist een pop is, krijgt de foto toch iets surrealistisch en iets overdrachtelijks. De compositie is eenvoudig maar klopt: er is ruimte in de blikrichting en de kleuren passen mooi bij elkaar én bij het onderwerp. Bij de belichting is een correctie van -1 ingesteld, om overbelichting van de vlammen te voorkomen, het kleine diafragma zorgt precies voor de juiste scherptediepte. Opnamegegevens: 1/320s f/13, 70mm ISO 200, Nikon D800E. Marc schrijft: 'Taken in the death valley, at Eureka dunes; Chucky (the mascott here) is ending his USA roadtrip life.'

SonySony Cybershot DSC-HX350

Met deze Sony Cybershot DSC-HX350 heb je altijd de goede camera bij de hand, door het enorme bereik van het ZEISS® Vario-Sonnar® T* 4,3-215mm f/2.8-6.3 objectief. Je hebt maar liefst 50 x optische zoom tot je beschikking, waardoor je een uiterst breed inzetbare camera bij je hebt. De camera heeft een 20,4 megapixelsensor, beeldstabilisatie en Full HD videomogelijkheden.
Met veel dank aan Sony voor het beschikbaar stellen van deze veelzijdige prijs.

Ter waarde van: € 450,-
Beschikbaar gesteld door Sony Nederland

 

Tweede prijs: Patries Jonk, Angst

Ook dit portret lijkt een bijna een scène uit en horrorfilm. Maar de foto is als foto erg aansprekend, en de expressie van het gezicht met de handen tegen het raam, spreken een heel duidelijke beeldtaal. De scherpte ligt precies goed op de druppels en de scherptediepte is ook net groot genoeg. Technisch klopt het ook, een zeer overtuigende uitwerking van het thema. 1/1000s  f/3,0, 105mm Micro-Nikkor, Nikon D7200

Tweede prijs:

 

PixumFoto op aluminium 100 x 150 cm van Pixum

De tweede prijs is een grote fotoafdruk op aluminium-dibond van Pixum. Deze techniek geeft je foto een moderne uitstraling en kan sommige foto’s net dat beetje extra uitstraling geven. In feite bestaat de afdruk uit twee heel erg dunne laagjes aluminium, met daartussen een laag kunststof. Een stevige en duurzame constructie. Inclusief wandbevestiging en verzending.

Ter waarde van € 280,-
Beschikbaar gesteld door Pixum

Derde prijs: Eigenwijs, Floris Verweij

Een zeer grafische illustratie van het begrip spanning. Qua beeld en compositie is dit beeld vrij eenvoudig, maar zeer effectief. Opnamegegevens: Canon 550D, 20mm, 1/500s f /4.5, IOS 100. Floris schrijft: Een man met een paard, boven op een vulkaan in Indonesië. Welke kant gaan ze op? Het paard is het niet eens met de beslissing van de man.

Ikigai Rival Backpack MediumIkigai Rival Backpack Medium

De Ikigai Rival Backpack Medium is een middelgrote fotorugzak met een uitneembare camera 'cel'. Je kunt een spiegelreflex en zeven objectieven plus de nodige accessoires in deze rugzak kwijt. Er zijn ook speciale vakken voor een laptop en een tablet. De Rival is gemaakt van extreem degelijk en waterafstotend 3-laags ripstop nylon.

Ter waarde van € 60,- (oorspronkelijke prijs € 200,-)
Ter beschikking gesteld door Cameraland.nl

 

afbeelding van Dre de Man

Drede Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanDre

afbeelding van Wimtunija

Een verontschuldiging zou mooi geweest zijn omwille van de (zeer) late uitslag. Ieder zijn smaak, uiteraard is dit ook een persoonlijke mening: "spanning" zie ik niet echt in deze drie foto's, de eerste, daar kan ik nog inkomen. De tweede is eerder "verwondering" en de derde "eigenwijs..", wat heeft deze met spanning te maken ? Soms akkoord met de uitslag of keuze van de jury maar deze keer niet.

afbeelding van Ans van de Sluis

Ik ervaar bij de 1e twee foto's wel degelijk een bepaalde geladenheid, dat zou mijn definitie zijn van spanning. Verwondering voel ik zeker niet bij de 2e foto, daar is het beeld te onbehaaglijk voor wat mij betreft. Zo ervaart eenieder dingen anders :).

Groet Ans

afbeelding van PholinaH

Er staat spanning op het touw, wat mij betreft best een originele interpretatie

afbeelding van xlix

Tja, andere jury, andere uitslag! Dat zul je altijd houden. Hoe meer juryleden des te minder de persoonlijke stokpaardjes kunnen overheersen. Als ik had mogen jureren had de uitslag er ook anders uitgezien; ik kan zo tien foto's vinden tussen de inzendingen die (zo objectief als maar mogelijk is) het thema beter tot uitdrukking brengen en van meer vakmanschap, creativiteit en originaliteit getuigen. Dat is jammer want als je de jurering moeilijk kunt volgen heeft dat ook zijn weerslag op de motivatie om in te zenden.

afbeelding van esmeralda160867_138067

Prachtig foto's! Wat ik erg jammer vind is dat de naam van de fotografen niet naar hun profile linkt. En gezien ik ook niet kan zoeken op leden/profielen wordt het erg lastig om meer mooie werken van hen te zien.

afbeelding van lvschilt_150642

Ik vraag me toch af als ik zo naar de winnende foto kijk waar de echte fotografie is gebleven. Overgenomen door Photoshop.
Wellicht een categorie toevoegen.

Ik wens de winnaar wel proficiat.

afbeelding van awlvddussen_146696

Ik sluit mij hier volledig bij aan. Natuurlijk hoort fotobewerking bij fotografie maar dit lijkt mij toch echt op een geceëerde setting gemaakt in photoshop.

afbeelding van sled9e

Mooie foto's

afbeelding van marc.lamey_152733

Unfortunately in english, a small answer to Lauran van Schilt and Alexander van der Dussen ... This is not because many picture are nowaydays made with photoshop that all are...In the case of this picture, the only thing done is lightroom small crop and of course contrats/light as on any raw; You will find another one of the same burning mannequin here.. during and after he burn..http://www.marclamey.com/west-america#20

afbeelding van nexiam

Sorry
Stuur de jury na huis, de eerste prijs is een zeer slechte keuze geweest deze foto lijkt op een openings screen shot van PUBG Players Unknows's Battlegrounds.

afbeelding van nexiam

trouwens waar is de uitslag van deze wedstrijd

DIGIFOTO Challenge april 2017 : Mondriaan

Heb er al eens een mail over getuurd maar niet tot op heden .