Charlotte Lybeer - De bonte avonturen van de Cabbit en de Folf

Redactie DIGIFO... 2633 0
Geïnspireerd door films en games lijken de mensen die Charlotte Lybeer portretteert af te reizen naar een tussenwereld. Een wereld waarin zij een andere identiteit aannemen en tijdelijk ontsnappen aan de dagelijkse realiteit.

Persbericht:

Kunsthal Rotterdam presenteert van 28 februari t/m 7 juni 2015 dertig werken van de Belgische fotografe Charlotte Lybeer (1981) in de tentoonstelling 'De bonte avonturen van de Cabbit en de Folf'.

In het werk van Lybeer speelt de wisselwerking tussen de virtuele en de werkelijke wereld een belangrijke rol. Ze volgt 'furry fans' en 'zentai leden', die op afgesproken plekken samenkomen en zich omhullen met een andere 'huid'.

Virtuele ontmoetingsplekken

Charlotte Lybeer weet door te dringen in een wereld waar fantasie de boventoon voert. De vooral Nederlandse maar ook Belgische, Franse en Duitse mannen (en een enkele vrouw) van de furry fans die zij fotografeert, kleden zich graag in bonte vachten van antropomorfe wezens; vossen, wolven, konijnen en katachtigen met menselijke trekken.

Hun bestaan wordt ontleend aan stripverhalen, manga, computergames, sciencefiction en tekenfilms. Zo ontstaan onder andere de Cabbit – een persoon tussen een kat en konijn – en een Folf – een hybride van een vos en een wolf. Onder het furry kostuum wordt doorgaans een 'zentai suit' gedragen: een nauwsluitend pak van bijna doorzichtige lycra die het hele lichaam, inclusief gezicht, handen en voeten, bedekt.

De mogelijkheid die dit pak biedt om te verdwijnen in de anonimiteit en je niet alleen verborgen maar ook geborgen te voelen, zorgt voor een hele eigen schare zentai fans. En of de motivatie nu kunst, vermaak, identificatie of fetish is; furry's en zentaidragers zoeken het spanningsveld op en ontmoeten graag gelijkgestemden, op virtuele ontmoetingsplaatsen en op bijeenkomsten en speciale conventies in de echte wereld.

Foto © Charlotte Lybeer
Foto © Charlotte Lybeer

Huiselijke setting

Lybeers intrigerende fotoreeks brengt in beeld hoe mensen reageren op een wereld die geografisch maar ook imaginair steeds groter lijkt te worden. Zij fotografeert deze mensen niet in een omgeving waar zij gebruikelijk samenkomen - doorgaans een gefantaseerde setting – maar juist daarbuiten: in hun eigen huis, bij Lybeer thuis of in een hotelkamer, waardoor de virtuele en de dagelijkse identiteit contrasterend in één beeld samenkomen. Afgedrukt op grote prints lijken de kostuums, die ons het karakter tonen van de fursona's (furry personas), te botsen met de intieme, huiselijke setting.

Charlotte Lybeer Charlotte Lybeer studeerde fotografie aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent en volgde een post-graduate aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Antwerpen. Haar fotografie is onder meer tentoongesteld bij het Vlaams Instituut in Osaka, Japan, Brakke Grond Amsterdam, Three Shadows Photography Art Center Beijing en het Flanders House New York. Werk van Lybeer is gepubliceerd in diverse media waaronder Camera Austria, de Volkskrant en NRC Handelsblad. Momenteel werkt Charlotte Lybeer aan een doctoraat in de beeldende kunst en doceert fotografie aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Foto © Charlotte Lybeer
Foto © Charlotte Lybeer

Save the dates!

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zaterdag 7 maart, gelijktijdig met de opening van het Freaky Voorjaar en de Museumnacht010. Het Freaky Weekend vindt plaats op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 april met vrijdagavond dans & drinks, zaterdag een programma gericht op volwassenen en op zondag FAMILIEdag. Het programma wordt nog bekend gemaakt op www.kunsthal.nl en via de Kunsthal social media kanalen.

Foto © Charlotte Lybeer
Foto © Charlotte Lybeer

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie