Canon verbetert Cinema EOS-camera's en kondigt EF Cinema 35mm T1.5 aan

Julian Huijbregts 1901
Canon kondigt firmware-updates voor haar EOS Cinema-camera's aan. Zowel de EOS 1D C, C100, C300 als de C500 krijgen diverse verbeteringen. Ook presenteert de fabrikant een 35mm T1.5 Cinema-objectief.

Bij de Canon EOS 1D C, de dslr die in 4K-resolutie filmt, maakt Canon het met een firmware-update mogelijk om metagegevens van EF-objectieven op te slaan. Zo kun je achteraf terugzien welk diafragma je gebruikt hebt. Daarnaast komt er ondersteuning voor correctie van lichtafval en chromatische aberratie bij EF Cinema-objectieven. Tot slot belooft Canon de audioprestaties te verbeteren.

Canon EOS 1D C

ISO 80.000 voor Canon EOS C500, C300 en C100

Voor de EOS C500, C300 en C100 heeft Canon een leuke verrassing in petto: het maximale iso-bereik wordt opgeschroefd naar 80.000. Nu ligt de maximale iso-waarde nog op 20.000.
De EOS C500 krijgt daarnaast de mogelijkheid om opnames te maken met meer kleurenspectra zoals DCI-P3+ en Cinema Gamut. Ook is er een nieuwe high-speed-optie: 4K1K raw, waarmee je in resolutie van 4096x1080 pixels op 120 fps kunt filmen.

De EOS C300 krijgt met de firmware-update de beschikking over Wide DR gamma. In deze modus film je met dynamisch bereik van 12 stops, maar is het beeld minder vlak zodat nabewerking of kleurcorrectie niet noodzakelijk is. Deze functie was op de EOS C100 al beschikbaar.

Canon EOS C500

Canon EF Cinema CN-E35mm T1.5

Tot slot introduceert Canon een nieuwe lichtsterke prime voor gebruik in combinatie met de Cinema-camera's. De ontwikkeling van deze CN-E35mm T1.5 werd eerder al aangekondigd.

Beschikbaarheid

De firmware-updates voor de Canon Cinema EOS camera’s zijn naar verwachting beschikbaar in het vierde kwartaal van 2013. Het Canon EF Cinema CM-E35mm T1.5 L F objectief zal naar verwachting vanaf december 2013 leverbaar zijn. Een adviesprijs is nog niet bekend.

Lees alle informatie in het persbericht:

Amstelveen, 4 september 2013 – Canon, wereldwijd marktleider in professionele imaging-technologieën, maakt vandaag naast een reeks updates voor haar innovatieve Cinema EOS camera’s ook de introductie bekend van een nieuw 35mm EF Cinema objectief met vast brandpunt. Deze aankondigingen melden de meest recente ontwikkeling in het snel groeiende Canon-portfolio met professionele videoproducten en biedt videoprofessionals nog meer creatieve vrijheid en toegevoegde waarde.

De functie-upgrades en het nieuwe objectief zijn ontwikkeld op basis van feedback uit de markt. Ze sluiten aan bij de toenemende creatieve eisen van moderne videoprofessionals. Met meer creatieve flexibiliteit en een betere inzetbaarheid vormen de updates een duidelijk bewijs van Canon’s ondersteuning en duurzame betrokkenheid bij de voortdurend ontwikkelende behoeften binnen de professionele video community.

Met ISO 80.000 ongeëvenaarde flexibiliteit bij weinig licht

Canon’s expertise op het gebied van ontwikkeling van camera’s en sensoren heeft geleid tot een geheel nieuwe Super 35mm sensor voor het Cinema EOS systeem. Deze sensor levert superieure prestaties in uitzonderlijk moeilijke situaties met weinig licht. Canon heeft de maximale ISO-instelling bij de EOS C500, EOS C300 en EOS C100 verder uitgebreid van het huidige maximum van ISO 20.000 naar ISO 80.000. Deze nieuwe maximale instelling is ongeëvenaard binnen de sector en stelt creatieve content makers, zoals documentaire-, nieuws- en filmcrews, in staat onder nog lagere belichtingscondities kleurrijke beelden vol details vast te leggen. Gebruikers kunnen in stappen van 1-stop of 1/3-stop opnamen maken van ISO 320 tot ISO 80.000 en beschikken daarmee over een ongekend grote creatieve vrijheid.

Extra uitbreidingen bij de Canon EOS C500

Op basis van feedback van gebruikers worden bij de EOS C500 vooral voor film- en theaterproducties een aantal functieverbeteringen doorgevoerd. De nieuwe firmware updates stellen professionals in staat om met de EOS C500 opnamen te maken met meer kleurenspectra. Naast het bestaande BT.709 spectrum, zijn nu ook de nieuwe DCI-P3+ en Cinema Gamut opties beschikbaar. DCI-P3 is een bekende kleurruimte voor digitale bioscoopprojectie, en DCI-P3+ laat de EOS C500 naadloos passen in workflows ontwikkeld voor zo’n systeem. DCI-P3+ legt meer kleuren vast maar is niet in staat alle kleuren te verwerken die de huidige sensortechnologie kan vastleggen en daarom zal de nieuwe Cinema Gamut een nog grotere kleurruimte bieden. Daarnaast zal het mogelijk zijn om een BT.709, Wide DR of DCI-P3 LUT toe te passen op de uitvoersignalen van de MON.1/2-aansluitingen, waardoor de on-set monitoring wordt verbeterd.

Om de flexibiliteit van de camera verder te vergroten, zullen ook de high speed-opties in de EOS C500 worden uitgebreid. Met de toevoeging van een nieuwe 4K1K RAW-modus kan worden gewerkt met snelheden tot 120 fps. In tegenstelling tot de bestaande 4K2K HRAW-modus, waarbij additieve verwerking wordt gebruikt voor een uiteindelijk beeld van 4096x2160 pixels wanneer is gefilmd met frame rates boven de 60P, maakt de nieuwe 4K1K-modus gebruik van een bijgesneden deel van de beeldsensor. Door beelden vast te leggen met een meer cinematografische beeldverhouding van 4096x1080 pixels, verkleint deze nieuwe optie de kans op aliasing of ‘jaggies’ in het opgenomen beeldmateriaal. 4K2K HRAW blijft echter beschikbaar als filmoptie.

De firmware updates bieden ook extra ondersteuning van de EOS C500 in producties waar wordt gewerkt met een ACES-workflow. Voor on-set monitoring wordt het mogelijk een 2K-signaal uit te voeren bij de MON.2-aansluiting. Dit signaal voldoet aan het ACESProxy10 gamma en de ACES-kleurruimte. In combinatie met geschikte monitoringapparatuur zal het ook on-set mogelijk zijn een beeld in ACES-kleuren te monitoren.

Om tijdens langdurig filmen in 4K of 2K de warmteontwikkeling tegen te gaan, is de EOS C500 uitgerust met een effectief koelsysteem dat is voorzien van een ventilator.

Om de kans op storende ventilatorgeluiden tijdens het filmen te verkleinen, is de automatische koelmodus aangepast en zal het koelsysteem tijdens het filmen stoppen. Zodra het filmen stopt, wordt het koelsysteem automatisch ingeschakeld om de temperatuur in de camera te regelen. Dit zorgt voor duurzame, continue koeling en verkleint de kans op ventilatorgeluiden tijdens een opname. Automatische activering zal echter nog steeds plaatsvinden zodra de camera tijdens het filmen gevaarlijk heet wordt1.

Extra uitbreidingen bij de EOS C300

Voortbouwend op de gebruiksvriendelijke upgrades die eerder in 2013 voor de EOS C300 werden aangekondigd, introduceert Canon een reeks uitbreidingen, waaronder een Wide DR gamma, waarmee de functionaliteit van de camera voor filmmakers die alleen werken zal verbeteren. Wide DR werd voor het eerst in de EOS C100 geïntroduceerd en biedt de 12-stops aan dynamisch bereik wanneer wordt gefilmd in Canon Log gamma, maar produceert een minder ‘vlak’ beeld waarvoor geen nabewerking of kleurcorrectie nodig is. Dit is vooral interessant voor filmmakers met een strak schema of beperkte financiële middelen.

De vernieuwde EOS C300 zal ook ondersteuning bieden voor aan EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS STM-objectief, inclusief de functie Continu-AF en de verbeterde AE-opties.

Extra uitbreidingen bij de EOS-1D C

De EOS-1D C is een zelfstandige 4K-camera die ook profiteert van de functie-upgrades in 2013, waardoor de prestaties en de veelzijdigheid van dit unieke model verder worden verbeterd.

Dankzij de Canon EF-objectiefvatting is het mogelijk om bij opnamen met Canon EF Cinema objectieven het huidige f-getal te tonen en metagegevens van het objectief op te slaan. De EF Cinema objectieven worden daarnaast ondersteund door functies voor correctie van lichtafval en chromatische aberratie, waardoor de beeldkwaliteit als geheel toeneemt2.

In reactie op verzoeken van gebruikers zijn ook de audioprestaties verbeterd. De huidige geluidsregistratie is beperkt tot invoer met een microfoon, maar de nieuwe update zal een keuze van Line of Mic mogelijk maken, zodat desgewenst gebruik kan worden gewerkt met een externe audiobron.

Extra flexibiliteit en inzetbaarheid binnen het gehele assortiment

Canon zal op diverse manieren ook de inzetbaarheid van de EOS C500, EOS C300 en EOS C100 verbeteren. Zo zal bijvoorbeeld de functie Magnify, ontworpen ter ondersteuning van handmatig scherpstellen, worden aangepast voor weergavevergroting in 25 verschillende segmenten van het getoonde beeld in plaats van alleen het middelste deel. Een nieuwe optie stelt gebruikers in staat alle camerafuncties te vergrendelen, waaronder de REC-knop, wanneer de hoofdschakelaar in de LOCK-modus staat. Het wordt ook mogelijk ISO of IRIS-regeling toe te wijzen aan de camera zelf en aan de hand grip-bedieningsknoppen van de EOS C500 en EOS C300.

Tot de verbeteringen aan de Wi-Fi afstandsbediening van de EOS C500 en EOS C300 behoort de mogelijkheid dat twee gebruikers tegelijk toegang hebben tot de camera, waarbij een gebruiker de opnamen regelt terwijl de andere de metagegevens invoert en zo de workflow bij nabewerking wordt verbeterd. Daarnaast krijgen de EOS C300 / C300 PL, XF300 en XF305 GPS-ondersteuning via Canon’s GPS Receiver GP-E1, zodat GPS-informatie automatisch met de videobeelden kan worden opgeslagen.

Door vergroting van de ondersteuning van het aantal objectieven met EF-vatting zal bij de EOS C500, EOS C300 en EOS C100 de correctie van lichtafval worden verbeterd. Deze functie helpt een maximale beeldkwaliteit te behalen door in de hoeken van het beeld3 de kans op lichtafval te verkleinen.

De update voor de XF300-serie maakt het gebruik van een nieuwe zonnekap met ingebouwde lenskraag mogelijk en biedt een digitale teleconverter-functie.

Canon EF Cinema CN-E35mm T1.5 L F objectief met vast brandpunt

Met de introductie van het nieuwe EF CN-E35mm T1.5 L F objectief vergroot Canon haar huidige assortiment EF Cinema ‘primes’ tot een totaal van zes objectieven. Het objectief is ontworpen op verzoek van Cinema EOS-gebruikers en kent een compacte vormgeving die gerenommeerde Canon-optica combineert met hoge prestaties. Daarmee is dit objectief ideaal voor opnamen onder moeilijke belichtingscondities. Voor consistentie bij gebruik van verschillende Canon objectieven met vast brandpunt, biedt het nieuwe 35mm objectief een kleurreproductie die overeenkomt met de andere objectieven in het assortiment. Het EF CN-E35mm T1.5 L F objectief heeft dezelfde vormfactor en identieke markeringen, zodat het eenvoudig is om tijdens het filmen van objectief te wisselen.