Canon Europe steunt expeditie WNF en NPI naar Spitsbergen voor onderzoek invloed van klimaatverandering op ijsberen

Redactie DIGIFO... 1033 0
Canon Europe sponsort een expeditie van het Wereld Natuur Fonds en Norwegian Polar Institute (NPI) naar de eilanden bij Spitsbergen boven de poolcirkel. Dit sluit aan op haar positie als Conservation Imaging Partner van WNF International. De 11-daagse expeditie die deze week plaatsvindt, heeft als doel belangrijke gegevens te verzamelen over Europa’s meest westelijke ijsberenpopulatie.

Persbericht:

Tijdens de Spitsbergen-expeditie voeren de onderzoekers twee missies uit: ijsberen voorzien van een satellietkraag om volgend jaar hun routes te kunnen volgen en daarnaast op zoek gaan naar nieuwe verblijfsgebieden op eilanden die deel uitmaken van deze archipel. Het verrichten van deze taken zal wetenschappers helpen bij het bestuderen van de reactie van ijsberen op de klimaatverandering. Ook moet meer duidelijkheid ontstaan over de vraag of in de toekomst nog ijsberen op de eilanden verblijven. Zo toont een recent rapport aan dat het gebied tegen 2050 in de zomermaanden volledig ijsvrij zou kunnen zijn.

Het expeditie-team gebruikt imaging-apparatuur van Canon om ervaringen en gebeurtenissen vast te leggen. De Zweedse wildlife-fotograaf en Canon-ambassadeur Brutus Östling reist met de wetenschappers mee om foto’s te maken van de dieren die ze onderweg tegenkomen en de expeditie visueel te documenteren.

'Canon heeft een lange relatie met het WNF. Zo ondersteunen we een aantal belangrijke poolexpedities en helpen we het WNF om de toestand van het milieu in kaart te brengen', zegt Cyprian da Costa, Brand Communications Director van Canon Europe. 'De foto’s die op Spitsbergen worden gemaakt, spelen een belangrijke rol bij het onderzoek dat tijdens deze expeditie plaatsvindt en dragen bij aan het belangrijke werk dat het WNF uitvoert. Zo wil zij meer bekendheid geven aan de moeilijke omstandigheden waarmee ijsberen worden geconfronteerd in een wereld die steeds meer wordt beïnvloed door klimaatverandering.'

'De betrokkenheid van Canon bij deze expedities is van zeer grote waarde. Wij zijn blij met deze samenwerking met als doel onder de aandacht te brengen hoe veranderingen in ijscondities invloed hebben op de ijsberenpopulatie en hoe zij zich voortplanten. De foto’s en het videomateriaal brengen ons werk tot leven en helpen om deze veranderingen wereldwijd onder de aandacht te brengen', aldus Geoff York, expeditieleider en ijsberendeskundige van WNF International.

Brutus Ostling
Foto © Brutus Östling

De reis naar Spitsbergen is de derde expeditie die door Canon wordt ondersteund. In 2012 vertrok een expeditie van Groenland via de Arctische Canadese eilanden naar de 'Last Ice Area' om toekomstige beheermogelijkheden voor dat gebied vast te stellen. In 2013 reisden onderzoekers naar het Tajmir-schiereiland in de Laptevzee om genetisch materiaal te verzamelen ter bevestiging van de theorie van het bestaan van unieke ondersoorten van de daar aanwezige walruspopulatie.

Canon Europe is sinds 1998 Conservation Partner van WNF International. Deze jarenlange relatie illustreert de betrokkenheid van Canon Europe bij een duurzame toekomst waarin mensen in harmonie leven met de natuur. Het partnership omvat ondersteuning van een reeks initiatieven, waaronder sponsoring van het WNF-Canon Global Photo Network en fotocursussen voor medewerkers van het WNF.

Voor meer informatie over de expeditie: //panda.org/svalbard of volg @WWF_Arctic

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie