DIGIFOTO Pro Awards

Canon 85mm f/1.4 L IS USM

Redactie DIGIFOTO Pro 786
85mm is dé brandpuntsafstand voor portretten. Traditioneel is de lichtsterkte f/1.4, maar Canon deed altijd eigenzinnig met de lichtsterkere f/1.2. Nu komt Canon dan toch met een f/1.4, maar dan wel met stabilisatie. Zo die de beroemde f/1.2 kunnen onttronen?

De Canon 85mm f/1.4 L IS USM is niet de eerste 85mm met stabilisatie. Die eer komt Tamron toe – maar dan wel met een f/1.8. Stabilisatie is bij een 85mm vrij zinvol: zonder stabilisatie is de minimale sluitertijd uit de hand ongeveer 1/80s en zeker bij situaties waarin het onderwerp niet veel beweegt kan een langere sluittijd goed gebruikt worden. Canon geeft aan dat er vier stops voordeel te behalen zijn. Zo ver ben ik niet gekomen, maar 1/20s uit de hand is goed mogelijk. In vergelijking met Canons f/1.2 is deze f/1.4 een halve stop minder lichtsterk, maar de stabilisatie maakt dat meer dan goed.

Scherpstelling

Een ander verschil met de f/1.2-versie is de scherpstelling. De f/1.4 stelt scherp door de tweede lens-groep te bewegen. Dat is een vrij lichte groep en AF gaat dan ook erg snel. De f/1.2 is op dat punt daar in het nadeel, al zal dat bij portretten weinig verschil maken. Voor reportages is de f/1.4 om die reden toch in het voordeel. Het objectief heeft ook een brede scherpstring die er mechanisch voor zorgt dat de achterste leesgroep in beweging komt. Het is geen focus by wire zoals bij de f/1.2. De lens draait met iets meer dan een halve slag van oneindig naar 0,85m. Verder is het objectief ondanks de grootte vrij handzaam. Het lijkt erg op de nieuwe 35mm f/1.4.

Gewicht

Licht is het objectief echter niet. De Canon weegt 950 gram, bijna evenveel als de f/1.2 (1020 gram). In vergelijking met de Sigma van 1130 gram of de Sony van 820 gram is dat echter niet eens zo veel. Alleen de Nikon en de Tamron zijn duidelijk lichter: 595 en 660 gram, maar de Tamron is een f/1.8-objectief. Kijk je naar de bouw van de objectieven, dan zie je ook waar dat extra gewicht vandaan komt: de nieuwe Canon telt maar liefst 14 elementen in 10 groepen, net zoveel als de Sigma (14/12), en veel meer dan de Canon f/1.2 (8/7, waarvan wel één heel dik asferisch element) en de Nikon (10/8). De Tamron heeft voor zijn lichtsterkte ook zeer veel elementen: 13/9. De ontwerpers geven ook aan dat ze veel moeite hebben gedaan om het extra gewicht door de stabilisatie te beperken; aanvankelijk dachten ze zelfs dat het niet mogelijk zou zijn een dergelijk objectief te ontwerpen. Om reflecties en overstraling te onderdrukken hebben ze verder de laatste drie elementen aan elkaar gekit, ondanks het feit dat dit de productiekosten zou doen toenemen.

Abberaties

Duidelijke beeldfouten zijn nauwelijks terug te vinden, geen sferische aberratie, geen (laterale) chromatische aberratie en zeer weinig astigmatisme. Wel is er wat longitudinale chromatische aberratie (een paarse kleurzweem vóór de scherpte en groene erachter), maar dat blijft binnen de perken. Ook zien we wat coma. De onderdrukking van reflecties en overstraling is goed. Het karakter van het objectief wijkt echt af van dat de f/1.2: het contrast is hoger en de scherpte, met name in de hoeken is gediafragmeerd ook duidelijk beter. Nu is de scherpte aan de randen en in de hoeken bij grote openingen bij een 85mm zelden echt belangrijk. Veel belangrijker is het bokeh. Gelukkig laat de Canon daar ook geen grote steken vallen. Het bokeh is goed – maar niet buitengewoon goed als bij de f/1.2.

In de praktijk blijkt het een erg prettig objectief. Het werkt snel, het bokeh is heel aardig en dankzij de stabilisatie zijn er nooit foto’s bij met bewegingsonscherpte. Spatwaterbestendigheid en een vuil- en waterafstotende fluorine-coating maken het beeld compleet.

Conclusie Canon 85mm f/1.4 L IS USM

Canon heeft een objectief gemaakt dat een waardevolle aanvulling op de beroemde f/1.2 vormt. Het is een zeer goed objectief zonder zwakke punten en met het voordeel van de stabilisatie. Dat neemt niet weg dat de keus tussen de beide Canon-objectieven erg moeilijk is. Toch is de rolverdeling heel duidelijk. Wil je echt een heel fraaie achtergrondonscherpte, dan ligt de f/1.2 voor de hand, en niet alleen vanwege die halve stop extra. De f/1.4 is optisch beter en is dankzij de combinatie van een hoog contrast bij volle opening en stabilisatie erg geschikt voor situaties met zeer weinig licht. Zou ik portretten moeten maken in zeer donkere cafés, of foto’s bij een concert, dan zou ik de f/1.4 kiezen. De f/1.4 ook meer een allround objectief, wie snel wil werken en veel treffers wil hebben is met deze versie toch beter af. Kortom: aanbevolen voor iedereen behalve voor de ultieme bokeh-verslaafde, die moet toch de f/1.2 kiezen.

Adviesprijs: €1.629,99
info: canon.nl

Beoordeling Canon 85mm f/1.4 L IS USM

Getest in DIGIFOTO Pro 2.2018

Beeldkwaliteit: 8
Bediening:  9
Behuizing: 8
Prijs / Kwaliteit: 8

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie