Canadese fotograaf maakt foto met sluitertijd van een jaar
Een jaar lang had het licht dat door de opening van de pinhole-camera viel de tijd om de skyline van de Canadese stad op het lichtgevoelige papier vast te leggen. De sluiter, die een pinhole-camera in feite niet echt heeft, stond zo'n 31,536,000 seconden open. Het resultaat laat de sporen zien die de opkomende en ondergaande zon achterlaat.

Foto © Michael Chrisman
De gebruikte camera, een eenvoudige zwarte doos, had de fotograaf bevestigd aan een metalen box naast een scheepvaartmaatschappij. In de publieke ruimte dus. Christman gebruikte wat tape en stenen om de camera genoeg stabiliteit te geven om hem daar een jaar te kunnen laten staan, zo vertelt hij aan The Star. Uiteraard was de fotograaf blij dat zijn camera er na een jaar nog stond. In eerdere projecten die hij ondernam werd deze weleens gestolen.
Overbelicht
Christman maakte in plaats van film gebruik van lichtgevoelig papier in zijn camera. Met de tijd die hij nam om de foto te maken was het resultaat te overbelicht om in de donkere kamer met chemicalieen te ontwikkelen. Daarom gebruikte de fotograaf een scanner om de foto vast te leggen. Het origineel was daarmee verdwenen; het licht van de scanner wiste het beeld.

Foto © Michael Wesely
Voorganger
Christman is niet de eerste die een dergelijk project ondernam. Eerder was het naamgenoot Michael Wesely die de sluitertijd van zijn camera instelde op twee jaar en zijn lens richtte op het Berlijnse Postdamerplatz waar bouwvakkers werken aan een groot en modern winkelcomplex.
fantastisch! maar zie ik op
fantastisch! maar zie ik op deze foto alleen zonsondergang of is het de opkomende zon en is de foto in spiegelbeeld geplaatst?
Elke lichte baan is een
Elke lichte baan is een cyclus van de zon. De foto is eigenlijk een tikje onderbelicht, omdat de stad zelf relatief donker is. Maar een stopje overbelichten betekend dat je belichtingstijd veranderd van 1 naar 2 jaar... Als je dit interessant vindt, kun je googelen op solargraphy.
De bovenste foto noemt men
De bovenste foto noemt men solargraphy. Ik heb er zelf met een "sluitertijd" tot 3 maanden. Op fotogevoelig papier.
De onderste foto moet in ps omgezet zijn naar z/w. Bij het zo lang belichten van fotogevoelig z/w papier krijg je namelijk een gekleurde versie zoals de bovenste. Ontwikkelen en fixeren is er niet bij,dat klopt. Om heel eerlijk te zijn heb ik m'n twijfels over de authenticiteit van de onderste foto. Alsof hij dus in etappes is gemaakt. nergens valt te lezen hoe Wesely deze foto's precies heeft geproduceerd. Zijn site is erg summier.
Hij gebruikt geen papier maar
Hij gebruikt geen papier maar 4x5 negatieven met een zelfgemaakte chemie, tenminste, dat is wat ik ooit gelezen heb.