Blik op de oorlog - Marielle van Uitert

Blik op de oorlog - Marielle van Uitert

Julian Huijbregts 63485
Op 5 september wordt in Nationaal Monument Kamp Vught de eerste overzichtsexpositie met werk van oorlogsfotografe Marielle van Uitert geopend: beelden van strijd, onderdrukking, bescherming, (on)schuld, verlies en hoop.

Marielle van Uitert (1973, Kerkdriel) reist als freelance oorlogsfotografe in opdracht of op eigen initiatief naar oorlogs- en conflictgebieden, onder meer het Midden-Oosten en Afrika. Over haar motivatie zegt zij: 'Oorlog is voor de meeste mensen een ver-van-mijn-bed-show. We horen over aanslagen, dodenaantallen, militaire operaties, maar weinig over de mensen. Met fotografie wil ik de oorlog persoonlijk maken. Laten zien wat het doet met een gezin, een moeder, een kind. De tranen van een Afghaanse moeder zijn dezelfde tranen als de tranen van een Nederlandse moeder.' De expositie bevat harde oorlogsfoto’s, gecombineerd met indringende en ontroerende portretten van burgers die leven met de dreiging van oorlogsgeweld.

Marielle van Uitert

Gezicht van de oorlog

Vanaf het begin volgt Van Uitert de opstand in Syrië tegen het regime van president Assad. Vorig jaar werd de fotografe korte tijd ontvoerd samen met journaliste Irene de Zwaan. 'Een Syrische journalist heeft de boel gesust en uiteindelijk zagen de rebellen onze goede bedoelingen in.'

Bij een mortieraanslag in Aleppo raakte Van Uitert gewond. Ondanks haar verwondingen bleef ze het bloedbad fotograferen. 'Ik ben op zoek naar de waarheid. Niet de officiële waarheid van politieke en militaire leiders, maar die van gewone mensen die de gevolgen dragen. Vrouwen en kinderen hebben haar bijzondere aandacht; zo wil ze de oorlogen in landen als Afghanistan en Syrië een gezicht geven. Recent reisde Van Uitert naar Koerdisch Irak, waar ze Koerdische vrouwen fotografeerde wiens echtgenoten, broers en kinderen in de bergen vochten.

Marielle van Uitert

Afghanistan

Van Uitert maakte haar meest bekende foto in 2011 toen ze met Amerikaanse troepen in Afghanistan was. Twee gevangen genomen Talibanstrijders liggen naast elkaar geboeid op een bankje; hiermee won zij de tweede prijs in de categorie Buitenlands Nieuws van de Zilveren Camera 2011. In hetzelfde jaar verscheen haar fotoboek 'Bye Bye Bullshit', dat een impressie geeft van de laatste missie van de Nederlandse coalitietroepen in Afghanistan. De fotografe bezocht het land meerdere keren, individueel en 'embedded' (met militairen), met dertig kilo aan camera’s en kogelvrij vest.

De foto-expositie (t/m 9 januari 2014) is mogelijk dankzij bijdragen van het vfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Hermes business kunst- en cultuurfonds en de Vriendenkring Nationaal Monument Kamp Vught. Bij de expositie verschijnt op 5 september een uitgave, mogelijk dankzij Kampert-Nauta House of Graphimedia. De entree tot het museum is vrij en de expositieteksten zijn in het Engels vertaald.

Kijktip: op 10 september is Marielle van Uitert de hoofdpersoon in het programma 'Je zal het maar zijn' (met Sophie Hilbrand, BNN).

Marielle van Uitert
Foto's © Marielle van Uitert