Never enough

Binnenkort zal je Samsung telefoon een 108-megapixel camera hebben

Siem van Woerkom 359 0
Waar je het voor gaat gebruiken is aan jouw, maar als het aan Samsung en Xiaomi ligt schieten we in 2020 allemaal met mobieltjes met +100 megapixel sensors.

Eerste details sensor voor Xiaomi en Samsung

Samsung heeft een nieuwe sensor aangekondigd met 50 procent meer pixels dan de grootste telefoon camera-sensor die op dit moment verkrijgbaar is. De Samsung ISOCELL Bright HMX, die ontworpen is in samenwerking met Xiaomi, is een 108-megapixel smartphone-camerasensor bedoeld voor aankomende Samsung en Xiaomi smartphones. Samsung zegt dat deze sensor de eerste is die de mijlpaal van 100 miljoen pixels voor telefoons overtreft. Naast het produceren van hoge resolutie foto's, kan de sensor ook filmen in 6K resolutie (6016 x 3384) met 30 fps.

In werkelijkheid is het onwaarschijnlijk dat je ooit een foto met deze hoge resolutie nodig hebt, dus de sensor is ook in staat om 27-megapixelafbeeldingen van hoge kwaliteit te produceren door groepen van vier pixels in één te combineren (soortgelijk een 'pixel shift'). Dit resulteert in een beeld met een lagere resolutie, maar zou moeten betekenen dat deze wel veel helderder is en meer detail bevat. Ondertussen is de sensor ook uitgerust met wat Samsung 'Smart-ISO' technologie noemt, die automatisch de ISO-niveaus van de sensor aanpast om te compenseren voor situaties met fel of juist heel weinig licht.

Wie krijgt de primeur?

Samsung noch Xiaomi hebben aangekondigd welke telefoon als eerste deze sensor zal gebruiken. Het grote formaat van 1/1,33-inch is echter ongeveer driekwart van het formaat van de 1-inch sensor in de Sony RX100 VII compactcamera, waardoor het misschien niet ideaal is voor elke smartphone die er is. Het zal er in ieder geval voor zorgen dat er een camera 'bump' zal ontstaan. 

Een anonieme tipster heeft gesuggereerd dat de Xiaomi Mi Mix 4 de eerste telefoon met de nieuwe sensor zou kunnen zijn. maar voor nu zijn dit alleen nog maar speculaties. 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem