Fotomuseum Antwerpen

Bezoek FOMU in 2019

Christel de Wolff 3339 0
Voor 2019 heeft FOMU in Antwerpen een gevarieerd tentoonstellingsprogramma in petto. Breng dus zeker eens bezoekje aan het Fotomuseum aan de Waalsekaai 47.

Bezoek het FOMU in Antwerpen onder andere voor de volgende aangekondigde tentoonstellingen: 

PHOTOBOOK BELGE

Fotoboeken zijn sinds het ontstaan van de fotografie één van de belangrijkste expressiemiddelen voor fotografie. Ze blijven in omloop en bereiken alleen al daardoor een groter publiek dan een tentoonstelling. Een fotoboek kan reizen of heruitgegeven worden, waardoor het een belangrijke rol speelt in de verspreiding van de fotografie. Tot op heden is er nauwelijks onderzoek gedaan naar Belgische fotoboeken. Photobook Belge wil deze leemte vullen en schetst een beeld van de ontwikkeling van het Belgische fotoboek, van het midden van de 19e eeuw tot vandaag. Het Belgisch fotoboek is een begrip geworden en krijgt met deze tentoonstelling en publicatie de erkenning die het verdient.

Deze expositie is te zien vanaf 1 maart tot en met 6 oktober 2019 en werd samengesteld door curator Tamara Berghmans

MAAN/MOON 

Op 21 juli 1969, 4u56 Belgische tijd, zet Neil Alden Armstrong (US, 1930-2012) als eerste een voet op de maan. De jarenlange Space Race tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie lijkt hierdoor beslecht. Nu exact 50 jaar later kijkt het FOMU terug op dit buitenaardse kantelpunt. Deze fotografische verkenning onderzoekt hoe onze grootste satelliet door de jaren heen tot de verbeelding is blijven spreken. Zowel de tentoonstelling als de publicatie zijn opgedeeld in drie delen die elk een ander tijdsgewricht verkennen. Van de eerste fotografische blik op de maan kort na de uitvinding van de fotografie, via het sleuteljaar 1969 en de periode van de Koude Oorlog, kijken we tot slot ook met een hedendaagse blik naar die ongrijpbare witte schijf aan ons firmament.

Je bezoekt MAAN/MOON tussen 28 juni en 6 oktober 2019 en werd samengesteld door curatoren Joachim Naudts en Maarten Dings

STEPHAN VANFLETEREN

In het najaar van 2019 brengt het FOMU de eerste grote overzichtstentoonstelling van de gerenommeerde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (1969). Bij het grote publiek is hij vooral bekend om zijn indringende zwart-witportretten, maar de voorbije decennia leverden een brede waaier aan documentaire en artistieke fotografie. In deze tentoonstelling krijgen zowel de iconische beelden als ongekende parels een plaats, en wordt de evolutie in Vanfleterens oeuvre zichtbaar.

De tentoonstelling is te bezoeken van 25 oktober 2019 tot en met 1 maart 2020 en werd samengesteld door curatoren Rein Deslé en Joachim Naudts

FOMU Antwerpen

Meer informatie over het Fotomuseum van Antwerpen en haar tentoonstellingen vind je op de website

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel