Nog tot en met 1 december

Bezoek de overzichtstentoonstelling van Berenice Abbott in Huis Marseille

Christel de Wolff 724 0
Huis Marseille presenteert nog tot en met 1 december een grote overzichtstentoonstelling van Berenice Abbott.

Regenfronten trekken over ons land en het grauwe herfstweer past perfect bij de zwart wit beelden van de Amerikaanse fotograaf Berenice Abbott. Voor het eerst is er in Nederland een grote selectie van haar werk te zien. De foto’s die te zien zijn in Huis Marseille komen uit belangrijke Amerikaanse collecties. Berenice Abbott wordt gezien als een van de sleutelfiguren uit de geschiedenis van de 20e-eeuwse fotografie.

De fotografe die in 1991 overleed had een uitgesproken mening over de rol van fotografie in de maatschappij. Dat uitte ze in diverse publicaties. Haar werk slaat een brug tussen de artistieke avant-garde en de destijds opkomende kunstscene in het New York van de jaren ’20 en ’30.

Berenice Abbott. Manhattan Skyline I, South Street and Jones Lane, 1936, The New York Public Library ©Getty Images/Berenice Abbott via Huis Marseille.

Overzichtstentoonstelling Berenice Abbott

Haar portretten van kunstenaars en intellectuelen, foto’s van wetenschappelijke thema’s en haar eigen kijk op de wereldstad New York, weerspiegelen de drang om altijd voorop te willen lopen en haar talent om veranderingen in haar omgeving vast te leggen. Berenice Abbott was een voorvechter van het modernisme in de fotografie en druisde in tegen het schilderachtige picturalisme dat begin 20e eeuw de fotografie kenmerkte.

Huis Marseille te Amsterdam toont bijna 200 bruilenen van de vintage foto’s uit diverse Amerikaanse collecties die zijn aangevuld met publicaties uit onder andere de bibliotheek van het Rijksmuseum. De tentoonstelling is nog tot en met 1 december te bezoeken

Bezoek de expositie van Berenice Abbott in Huis Marseille

Je vind Huis Marseille, museum voor fotografie aan de Keizersgracht 401 in Amsterdam. Meer informatie over openingstijden en tickets vind je op de website.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel