3 november 2018

Bezoek de Museumnacht in Foam

Christel de Wolff 485 0
Zaterdag 3 november opent Foam haar deuren van 19:00 tot 02:00. In de donkere avond en nacht kun je in het fotomuseum terecht voor diverse tentoonstellingen en activiteiten.

De Museumnacht van Foam staat in het teken van het verkennen van fotografie en de verhalen hieromheen.

Masahisa Fukase

In het museum is Private Scenes te zien, een expositie van Masahisa Fukase. Hij werd in 1934 geboren in Bifuka, Japan. Als oudste zoon was hij voorbestemd om de door zijn grootvader opgerichte fotostudio over te nemen. In 1952 verhuisde hij naar Tokio om fotografie te studeren. Zijn tentoonstelling Kill the Pig bracht de fotograaf in 1961 zijn eerste erkenning. Drie jaar na het plotselinge vertrek van zijn eerste vrouw trouwde hij in 1964 zijn grote liefde Yoko, die twaalf jaar lang zijn belangrijkste inspiratiebron zou blijven. Fukase’s scheiding van Yoko in 1976 markeerde het begin van de Ravens, maar resulteerde eveneens in zwaarmoedigheid en overmatig drankgebruik. In 1992 viel Fukase onder invloed van alcohol van de trap, waarna hij twintig jaar in coma lag. Na zijn dood in 2012 werd zijn werk geleidelijk ontsloten door het Masahisa Fukase Archief, dat in 2014 in Tokio werd opgericht.

Tijdens de Museumnacht

Kunstenaar Marlou Fernanda werd uitgenodigd om werk te maken dat is geïnspireerd op de kunst en het leven van fotograaf Masahisa Fukase. Tijdens de Museumnacht zal dit uitmonden in een performance en videoinstalatie waarin de relatie tussen de fotograaf en zijn vrouw centraal staat. Ook kun je onder begeleiding van Marlou Fernanda je eigen familieportret maken. Voor de serie Family portretteerde Fukase namelijk zijn familie in de fotostudio. Soms serieus, dan weer ludiek, maar hoe dan ook bijzonder. Je eigen foto neem je mee in limited edition passepartout. Ook kun je je te goed doen aan kattenplaatjes avant la lettre. Masahisa Fukase nam zijn kat Sasuke overal mee naartoe en fotografeerde hem vaak. Als je eenmaal hebt gezien hoe, wil je niet anders dan er ook zo mooi uitzien. Gelukkig smeren de performers van Non De Gêne je tijdens de Museumnacht graag wat snorharen aan.

Nog veel meer te zien en te beleven!

De activiteiten rond de expositie Private Scenes zijn slechts één uitgelicht onderdeel van wat er allemaal gaande is tijdens de Museumnacht in Foam. Kijk hier voor de rest van het programma. 

Info en tickets

De Museumnacht in Foam vindt plaatst op 3 november 2018 tussen 19:00 en 02:00 uur. Tickets kosten € 19,95 per stuk. Bestel jouw tickets via deze link

Meer informatie over het Fotomuseum Amsterdam vind je op de website

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel