Preview

BenQ SW240: harde specificaties en een zachte prijs

Christel de Wolff 390 0
Net als camerafabrikanten, zitten monitorfabrikanten niet stil en wordt regelmatig het nieuwste van het nieuwste en het mooiste van het mooiste gepresenteerd. Zo ook deze BenQ SW240: een 24 inch monitor keiharde specificaties en een zachte prijs.

10-bit kleurdiepte

De monitor is in staat om meer dan een miljard kleuren in de hoogste helderheid weer te geven. Op die manier wordt de hoogste kleurnauwkeurigheid gegarandeerd. Met andere woorden, bij het bekijken van jouw foto's op een BenQ SW240 monitor zullen geen subtiele details zoals kleurovergangen en schaduwen verloren gaan.

99% Adobe RGB

De kleurruimtes sRGB en Adobe RGB gaan over de hoeveelheid en het bereik van de kleuren. Adobe RGB heeft veel meer kleurmogelijkheden dan sRGB, met name in de groen- en blauwnuances. Er zijn nog maar weinig tot geen apparaten, en zeker niet in deze zachte prijscategorie, die in staat zijn om het hele Adobe RGB-ruimte weer te geven. De BenQ presteert echter opperbest met maar liefst 99% ervan. Je ziet duidelijk het verschil met minder goede monitoren bij realistische natuuropnames.

14-bit 3D LUT

Een 3D lookup tabel (LUT) wordt gebruikt bij videografie. Het optimaliseert de RGB-kleurmenging en zorgt voor een natuurgetrouwe weergave op jouw beeldscherm.

Hardwarekalibratie

Maar een kwalitatief beeldscherm is niks als het niet goed afgesteld staat. Om dit goed te doen heeft de BenQ SW240 de mogelijkheid tot hardwarekalibratie. Dit betekent dat de monitor zelf, dus onafhankelijk van jouw pc of laptop, kleurprofielen kan berekenen en opslaan. Dit is een betrouwbaardere manier van kalibreren dan softwarekalibratie. Een misverstand is het echter dat er bij hardwarekalibratie geen software bij komt kijken: bij aankoop van een BenQ monitor krijg je de configuratiesoftware 'Palette' er gratis bij.

Specificaties BenQ SW240

Grootte: 24,1 inch
Resolutie: WUXGA (1920x1200)
Kleurruimte: DCI-P3, Rec 709, sRGB, Adobe RGB
Kalibratie: hardware en software
Panel: IPS
Helderheid: 250 cd/m2
Contrast: 1000:1
Beeldverhouding: 16:10
Aansluitingen: koptelefoon, SD-kaartlezer, USB 3.0 Typ-A, HDMI 1.4, DP 1.2, DVI-DL

Adviesprijs: € 449,-
Info: studio.benq.com

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel