Baby fotografie, hoe pak je het aan

Sterre Hartjes 292 0
Het fotograferen van pasgeboren baby's is de afgelopen tien jaar erg populair geworden. Deze generatie wilt alles delen op sociale media, inclusief hun pasgeboren kinderen. Het fotografen van baby's (ook wel newborn genoemd) kan erg lastig zijn. Daarom hebben wij wat aandachtspunten op een rijtje gezet.

Geen mobiele telefoon

Als je werkt met baby's werkt moet alle aandacht bij de baby zijn. Alle meldingen die binnen komen op je mobiele telefoon werken als afleiding. Door deze afleiding krijg je niet het juiste contact met de ouders. Dit heeft uiteindelijk ook effect op de baby en het soort newbornfoto's dat je maakt.

Maak gebruik van een macrolens

Fotografeer de baby ook eens met een macrolens. Een pasgeboren kindje heeft enorm veel kleine details. Denk hier aan de rimpelige handjes en de bolle wangetjes. Probeer deze foto's te maken in de ochtend. In de ochtend zijn baby's vaak nog moe en een stuk rustiger. Zo kan je makkelijker inzoomen en dichtbij komen zonder dat de baby gaat huilen.

Een comfortabele baby is een blije baby

Een warme, knusse is een blije baby. Baby's fotograferen terwijl ze slapen is een heel stuk makkelijker dan wanneer ze wakker zijn. Vraag voorafgaand aan de ouders wanneer de baby slaapt en zorg dat de baby comfortabel is. Een extra tip voor een comfortabele baby is om te zorgen dat de baby heeft gegeten. Het poseren van de baby is mogelijk zolang de baby maar veilig en op zijn gemak is. Makkelijke poses in newbornfotografie zijn te krijgen door gebruik te maken van een zitzak.

Veiligheid voor alles

Baby's hebben veel ondersteuning nodig en niet elke positie vinden ze fijn. Zorg dat de baby voldoende wordt ondersteunt. Probeer de baby niet in een positie te krijgen als ze dat niet willen. Laat de baby hier in leiden. Neem ook zeker geen flitser mee. Dit is voor de oogjes van een baby schadelijk. Maak daarom gebruik van natuurlijk licht in newbornfotografie.

Combineer geposeerde foto's met niet geposeerde foto's

Tijdens de newbornshoot moet je altijd alert zijn. Mocht er een ongepland mooi moment tussen ouders en baby plaats vinden, leg dit dan meteen vast. Naast de geposeerde foto's zijn deze foto's ook echt aan te raden. Hierdoor laat de foto echte liefde zien.

Overleg goed met de ouders

Voor elke shoot wil je een goed band hebben met de klant. In dit geval zijn dat de ouders. Vraag ze van te voren om zo veel mogelijk dingen mee te nemen naar de shoot. Denk aan knuffeltjes, een speentje of een door oma hand gemaakt kleed. Stuur van te voren een soort checklist voor de dingen waar ze aan moeten denken. Het is handig als de baby luchtige kleding aan heeft zodat het makkelijk aan en uit gaat. Op het lijstje kan je ook vermelden dat het beter is dat de baby een paar uur van te voren niet slaapt. Op deze manier hoef jij als fotograaf alleen maar te focussen op het fotograferen.

Leg vast hoe klein de baby is

Pasgeboren kinderen zijn zo klein. Laat dit zien in de foto's. Door simpel weg de baby te vergelijken met de grootte van zijn ouders laat je al duidelijk zien hoe klein hij is. Leg bijvoorbeeld het handje van de baby tegen de hand van de vader. Zo zie je een mooi verschil in grootte.

Lees ook: Newbornfotografie: 'Het allerbelangrijkste is geduld hebben'