Retro ontwikkelingen

Analoog is niet dood: Ilford komt met Ortho Plus film

Siem van Woerkom 724 0
Ilford blijft bezig met het uitbrengen van vernieuwde retro uitingen van het merk. De laatste aanwinst; nieuwe film rolletjes en papier.

Nieuwe ilford film

Ilford breidt 's werelds grootste selectie zwart-witfilms uit met de toevoeging van ilford Ortho Plus in 135- en 120-formaten. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een orthochromatische zwart-witfilm met een ISO-waarde van 80.

Giles Branthwaite is enthousiast over de 'nieuwe' film; “Onze Orthofilm is ontworpen als een technische kopieerfilm met hoge resolutie voor negatieven en is al geruime tijd beschikbaar in bladformaat. We weten dat fotografen keuze willen en graag nieuwe films proberen en daarom hebben we onze Ortho-emulsie nu gecoat op een acetaatbasis voor 35 mm-cassettes en 120 rollen. Wij geloven dat Ortho Plus uitstekende fotografische mogelijkheden biedt dankzij de fijne korreligheid en scherpte. Enkele van de resultaten die we hebben gezien zijn verbluffend.' 

De blauwe en groene gevoeligheid van deze emulsie maakt het mogelijk om de film te verwerken in rode darkrooms waardoor verwerking en inspectie eenvoudiger worden. Het ontbreken van rode gevoeligheid betekent ook dat luchten dramatischer en donkerder worden weergegeven dan panchromatische films. De Ortho Plus film is beschikbaar vanaf begin november. Prijzen zijn vooralsnog onbekend.

Ook beschikbaar

Tevens binnenkort beschikbaar; een nieuwe versie van Ilford Multigrade papier. Ilford kondigde 's werelds eerste Multigrade papier met variabel contrast aan in 1940. Nu het bedrijf zijn 140-jarig bestaan ​​viert kondigen ze de 5e generatie van hun best verkochte Multigrade RC papier aan.

'Het verbeteren ervan zou niet eenvoudig zijn, maar we wilden de productie in overeenstemming brengen met de nieuwste emulsietechnologie die in onze andere RC- en vezelpapier wordt gebruikt en daarom hebben we de emulsie helemaal opnieuw ontworpen. Dit project is al 8 jaar in ontwikkeling en we zijn zeer tevreden en enthousiast over het eindproduct.' aldus Giles Branthwaite, Sales & Marketing Director.

De nieuwe papiersoorten hebben een iets warmere basistint dan hun voorganger, evenals betere, diepere zwarttinten en een meer consistent contrast over het gehele toonbereik.

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem