Leuker kunnen we het maken, en makkelijker ook

Aankomende update voor Adobe Photoshop maakt selecties belachelijk simpel

Siem van Woerkom 1024 0
Iedereen kent het; je moet iets uitsnijden in Adobe Photoshop en bent hartstikke lang bezig met de pen tool of magnetische lasso. Wat als het simpeler kan? AI is er om je te helpen.

Adobe Sensei gaat je helpen

Adobe is al een lange tijd bezig om bepaalde handelingen makkelijker te maken voor mensen die er misschien niet altijd zo makkelijk mee om kunnen gaan als de gemiddelde professional. Het antwoord van Adobe voor deze versimpelde handelingen zoals uitsnijden, content aware fills en andere tools? Adobe Sensei.

Sensei is de kunstmatige intelligentie en machine learning-technologie van Adobe. Het wordt langzaam ingebed in alle aspecten van Adobe's digitale belevingsoplossingen. In eerste instantie was het ontwikkeld voor marketeers. Het is aannemelijk om te stellen dat AI nuttig is in een breed scala aan situaties waarmee marketeers en klantenervaringprofessionals inzicht kunnen krijgen in de hoeveelheid gegevens die uit vele kanalen komt. Wat het voor analyse oplevert, is de mogelijkheid om niet alleen te helpen begrijpen wat er in het verleden is gebeurd en waarom, maar ons ook inzicht te geven in waar marketeers toekomstige ervaringen kunnen verbeteren. 

De afgelopen 2 jaar heeft de AI echter een ander doel voor ogen gekregen: beeldbewerking. En een van de ontwikkelingen is in nu al te zien in een preview video hieronder. 

 

 

Adobe wil het makkelijker maken

Met de nieuwe 'Snelle selectie' tool kun je een selectie in een foto tekenen (met klikken en slepen van een selectiekader of lasso) om het object dat je wil highlighten automatisch en precies te selecteren met behulp van AI machine learning. 'Het is alsof het programma je gedachten leest en het voorwerp volledig uit kan snijden binnen de selectie', zegt Meredith Stotzner van Adobe in de video.

In het voorbeeld hierboven wordt er aangetoond hoe het mogelijk is om twee vrouwen op een foto te selecteren. Gebruik eenvoudig het nieuwe hulpmiddel om een vak om hen heen te tekenen. Adobe Sensei begrijpt dat je de mensen in de selectie wilt selecteren en geeft je automatisch de gewenste selectie. Hoe simpel wil je het hebben?

Adobe heeft zijn vergelijkbare hulpmiddel 'Onderwerp selecteren' al in januari 2018 uitgebracht voor selecties met Sensei met één klik van het meest prominente onderwerp in een foto, alleen was dit nog niet geimplementeerd in Photosshop. Met het gereedschap Objectselectie kun je veel nauwkeurigere selecties en deselecties van afzonderlijke objecten in foto's maken.

Het zal spannend zijn om te zien wat deze AI in de toekomst nog handiger kan maken. Voor nu is dit al een enorme stap in de juiste richting. Vooral voor mensen die veel tijd kwijt zijn aan het uitsnijden van objecten (bijvoorbeeld bij product fotografie). 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem