Sportfotografie, 8 tips!

8 tips voor professionele sportfotografie

Redactie 2996 0
Met deze 8 tips maak jij voortaan schitterende foto’s langs de kant van de lijn op het voetbalveld, of schiet je de mooiste plaatjes bij de motorcross.

Sportfotografie

Bij sportfotografie kun je fantastische dramatische foto’s maken van de actie die je op het veld voorbij ziet komen. En oefening baart kunst!

Tip 1

Bereid je voor op het gebruiken van een hoog ISO-getal. Sommige wedstrijden worden ’s avonds gespeeld. Vooral bij veldwedstrijden zoals voetbal of rugby komt het voor dat je ’s avonds aan de zijlijn staat. Met slechte verlichting ben je verplicht om een hoge ISO te kiezen. Nadeel hiervan is dat je meer last hebt van ruis. Hoewel de moderne camera’s steeds beter presteren op hoge ISO-getallen.

Anders dan anders

Tip 2

Probeer eens anders te zijn. Sta je langs de kant van een voetbalwedstrijd? Ga eens niet op ooghoogte fotograferen met een enorm teleobjectief. Probeer eens laag bij de grond te liggen, met een (ultra) groothoek!

Paardensport

 

Tip 3

Vergeet de omgeving niet mee te nemen. Zo vang je de ziel van de sport. Het is voor de kijker leuk om te zien dat het stadion afgeladen vol zit (of juist erg leeg).

Tip 4

Houd alles bij de hand. Leg je tas met gear niet 300 meter verderop. Gebruik eventueel een riem met holsters, waarin je je gear kwijt kan. Zo kun je gauw van objectief veranderen. Ook kun je daar vaak je geheugenkaartjes in kwijt.

Tip 5

Glas is erg belangrijk. Vaak gebruikte objectieven zijn enorme tele-objectieven met een groot diafragma. Deze zijn extreem duur. Je kunt opteren voor het goedkopere broertje door een objectief te kiezen met een wat kleiner diafragma. Zoals eerder in dit artikel genoemd worden de huidige camera’s beter en beter als het gaat om prestaties op hoge ISO-waardes.

Kijk of je aan de volgende objectieven kunt komen:
Een 300mm of 400mm, en als je je die niet kunt veroorloven, een 70-200mm.
Kijk of je deze lenzen kunt krijgen met een minimaal diafragma van F/2.8 of F/4.0, voorkom dat je met een objectief komt met een diafragma van F/5.6. Let erop dat er een statiefgondel op het objectief zit. Deze objectieven zijn over het algemeen erg zwaar. Gebruik je deze objectieven zelden of nooit? Wellicht is het een idee er één te huren mocht je van plan zijn eenmalig een sport te gaan fotograferen.

Chimpen

Tip 6

Ga niet chimpen! Chimpen gebeurt voornamelijk door beginners. Chimpen houdt in dat je na elke foto die je maakt op het lcd-scherm van de camera kijkt naar de zojuist gemaakte foto. Bij sportfotografie wil je bovenop de actie zitten, geen moment missen! 

Motorcross

 

Tip 7

Gebruik een lange sluitertijd. Dit doet het erg goed bij motorcross bijvoorbeeld. Op deze manier leg je de snelheid van de sport vast, met een coole bewogen achtergrond, terwijl je de camera meebeweegt met de rijdende motor.

Tip 8

Gebruik vooral geen flitslicht. Dit kan de spelers afleiden. Vaak is het zelfs ten strengste verboden om een flits te gebruiken.

Bekijk deze mooie basketbalfoto van Rudy Mareel uit onze galerij.

 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie