8 onmisbare tips voor trouwfotografie

Redactie DIGIFO... 161 0
Wil je in de trouwfotografie aan de slag gaan? Met de juiste onmisbare tips en tricks in dit artikel weet jij wat je te wachten staat als trouwfotograaf.

Er zijn steeds meer fotografen in ons land, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Daarom is het belangrijk om je te onderscheiden wanneer je professioneel aan de slag wil gaan met fotografie. Kijk naar wat je leuk vindt, waar je goed in bent en waar vraag naar is.

Wil je bijvoorbeeld in de trouwfotografie aan de slag gaan als trouwfotograaf Rotterdam of op een andere plek in Nederland? Met de juiste onmisbare tips en tricks in dit artikel weet jij wat je te wachten staat als trouwfotograaf.

1. Tweede camera hebben en meenemen is een must

Wanneer je nog maar net begonnen bent met fotograferen is de kans groot dat je niet over een tweede professionele camera beschikt. Toch is het goed om te weten dat je binnen de trouwfotografie een tweede camera nodig hebt. Mocht er wat gebeuren met je hoofdcamera dan heb je altijd een reserve om foto's mee te maken. Extra tip: zo'n tweede camera kun je ook huren op de dagen dat je een bruiloft hebt. Neem wel genoeg tijd om zo'n camera te leren kennen.

2. Weet welke lenzen je moet hebben voor trouwfotografie

Daarnaast moet je op de hoogte zijn van welke lenzen het beste zijn voor trouwfotografie. Neem alleen lenzen mee die je daadwerkelijk gaat gebruiken om zo onnodige stress te voorkomen. Een goede zoomlens zoals een 24-70 mm f/2.8 is een hele fijne lens om te hebben wanneer je een bruiloft gaat fotograferen. Ook is een groothoeklens van belang, evenals een lens voor close-ups.

3. Ga je voor een externe flitser of niet?

Vooraf weet je niet wat voor weer het gaat zijn op een bruiloft. Of van wat voor een natuurlijk licht je 'gebruik kunt maken'. Daarom kan het handig zijn om een extra flitser mee te nemen, zoals een reportageflitser. Maar: je moet wel goed weten hoe zo'n flitser werkt en hoe je hem in moet zetten; wil je er gebruik van maken. Wanneer je vaker trouwfoto's gaat maken, is een reportageflitser zeker aan te raden. Je kunt deze in verschillende omstandigheden gebruiken om nog mooiere beelden te schieten.

4. Bruiloft fotograferen in RAW voor nabewerking

Wat ook handig is om te weten, is dat je goed naar je camera-instellingen moet kijken; zowel vooraf als tijdens de bruiloft. Je moet bijvoorbeeld oppassen met overbelichting, iets wat met een witte jurk nogal eens voorkomt. Let er daarnaast op dat je in RAW fotografeert. Mocht er toch een foutje in de belichting zijn dan is de witbalans eenvoudiger aan te passen in RAW dan in JPEG. In andere woorden: met RAW heb je meer mogelijkheden voor nabewerking.

5. Nabewerking foto's is belangrijk onderdeel

Niet iedere fotograaf zal het met je eens zijn, maar: nabewerking is een belangrijk onderdeel van bruidsfotografie. Het is immers onmogelijk om op de dag zelf elk onderdeel van een beeld goed te belichten. Denk bijvoorbeeld aan het ja-woord; een belangrijk moment dat je echt op beeld wil hebben. Wanneer je te maken hebt met veel tegenlicht of wanneer het heel bewolkt is, kun je met nabewerking alsnog veel sfeer creëren.

6. Plan genoeg tijd in voor de fotoshoot

Bij vrijwel iedere bruiloft wordt een fotoshoot ingepland. Als fotograaf is het belangrijk om hier genoeg tijd voor in te plannen. Dat is iets wat veel bruidsparen niet weten, maar er kan van alles misgaan voordat je het perfecte plaatje hebt. Zorg er dus voor dat je genoeg tijd vrij houdt om de fotoshoot met het bruidspaar te doen en geef dit aan, zodat die tijd daadwerkelijk kan worden ingepland.

7. Bekijk de bruidslocatie al voor de bruiloft

Is de locatie van de bruiloft bij je in de buurt? Of vind je het zelf sowieso een prettig idee om alvast even te kijken op de bruiloftslocatie? Doe dat dan zeker. Op die manier kun je goed kijken naar de hoekjes, de details en de omgeving om zo mooie fotospots te scouten. Wat hier zo prettig aan is, is dat je op de dag zelf minder stress ervaart en meer rust hebt omdat je al weet hoe de plek is en waar je mooie plaatjes kunt schieten.

8. Tweede fotograaf kan van pas komen bij bruidsfotografie

Tot slot maken veel beginnende bruidsfotografen gebruik van een tweede fotograaf op de dag van de bruiloft. Dit is met name een goed idee wanneer je zelf nog niet heel ervaren bent en als het ware mee wil lopen met iemand die dat al wel is. Daarbij is het prettig om met nog een fotograaf te werken omdat je op die manier nóg meer beelden vanuit verschillende perspectieven hebt. Overleg wel eerst met het bruidspaar of zij dit ook fijn vinden zodat het een prettige dag wordt voor iedereen.

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie