5 tips voor epische reisfotografie

5 tips voor epische reisfotografie

Eefke Burg 844 0
Reizen.. Eén van de favoriete dingen van de fotograaf en niet zonder reden. Op reis maak je bijna altijd nieuwe dingen mee die je nog nooit hebt meegemaakt. Epische onderwerpen, epische locaties… Maar hoe zorg je er voor dat jouw reisfotografie het beste voor de dag komt? Hier lees je vijf tips.

Laat de schaal zien voor epische reisfotografie

Een berg op zichzelf is natuurlijk indrukwekkend als je deze in het echt tegenkomt, maar dat is ook vooral omdat je weet hoe groot deze is. Als je deze later terugkijkt op een foto zie je deze schaal niet meer. De oplossing? Zorg ervoor dat er iets in het frame is waardoor je de schaal meekrijgt: een persoon, een dier of huis plaatst dingen al snel in perspectief.

Foto: Quang Le

Lees ook: 3 tips voor het fotograferen van merken

Laat iemand in het frame zien

Mooie plaatjes worden nog mooier als je een hoofdpersoon weergeeft die interactie heeft met het landschap, dit zodat je de geest van het avontuur meekrijgt. Laat degene niet poseren, maar interacteren met de omgeving: peddelen op een boot, kamperen, backpacken… Je kan het zo gek niet bedenken.

Vind een uniek perspectief

Veel fotografen gaan precies op dezelfde avonturen die ze op precies dezelfde manier fotograferen. Dat is pas saai! Ook al fotografeer je zaken die al eerder zijn vastgelegd, dan loont het de moeite om op zoek te gaan naar een nieuw perspectief. Laat de plek zien zoals nooit iemand ze heeft laten zien: van juist heel laag bij de grond tot hoog in de lucht. Voilà: je hebt epische reisfotografie.

Foto: Johannes Plenio

Lees ook: Bruid en vader gearresteerd nadat ze fotograaf probeerden te dwingen om te betalen om huwelijk te kunnen fotograferen

Bescherm je gear

Tijdens je reis maak je enorm veel dingen mee: je klimt en klautert, of gaat skydiven of varen op een boot. Het is belangrijk dat je gear tijdens de reis optimaal beschermd is. Maak gebruik van een beschermde cameratas die je ook in het vliegtuig mag meenemen, zoals bijvoorbeeld de Wandrd the PRVKE of een tas uit de Mindshift Backlight serie. Het werken met een systeemcamera zoals de Nikon Z 6 of de Nikon Z 7 heeft vaak de voorkeur op reis: gezien deze een stuk kleiner zijn dan hun spiegelreflexbroertjes. 

Epische reisfotografie: zorg voor de juiste accessoires

Over gear gesproken, er is gear die je nodig hebt, niet zozeer voor reisfotografie zelf, maar voor alles daarbuiten: zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd een EHBO set bij je hebt, wat te eten en dat je kleding in laagjes is en waterdicht. Zo weet je zeker dat je ook zelf heel bij je bestemming aankomt.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke