4 Interviewtips voor solofilmers

4 Interviewtips voor solofilmers

Itam van Teeseling 356 0
Video maken in je eentje valt niet altijd mee. Je heb al gauw handen tekort, zeker als je bijvoorbeeld een interview doet. Hier wat tips om het je makkelijker te maken.

Kies een positie en hou je daar aan

Of je nou uit de hand filmt met een schouderstatief, of een vast statief gebruikt, zorg ervoor dat je een positie inneemt en je daar aan houdt. Houd de afstand tussen de geïnterviewde en de camera hetzelfde. Je wil je als solofilmer namelijk niet meer teveel bezighouden met scherpstellen tijdens een interview.

Je camera op autofocus zetten tijdens een interview is trouwens af te raden omdat de kans bestaat de camera tijdens het interview scherpstelt op de achtergrond in plaats van op je onderwerp.

Varieer met de kijkrichting van de geïnterviewde.

In de montage wil je voorkomen dat twee achter elkaar geïnterviewde personen op precies dezelfde plek in het beeld staan. Voor de kijker is het namelijk erg verwarrend als er opeens een nieuw persoon in beeld komt waar eerst een ander stond. Je krijgt dan een beetje een Tita Tovenaar-effect (de oudere lezers onder ons snappen wat ik bedoel). Het eerste beeld "klapt" op het andere en maakt dat de shotwisseling een beetje op een hele slechte goocheltruc lijkt. Probeer daarom tijdens je interviews te variëren. Zet om en om de geïnterviewden links of rechts in beeld. Zodat tijdens de montage je interviews zo min mogelijk op elkaar "klappen". Laat ze qua kijkrichting wel het beeld in kijken, en niet uit.

Reageer bedachtzaam op je geïnterviewde

Tijdens het interviewen ben je al snel geneigd om (uit ingebakken beleefdheid) te reageren op wat een persoon zegt. Dit kan zijn door te knikken met je hoofd, of door ja, of "uhuh" te zeggen. Vaak heb je dit niet eens door. Voor video is dit echter niet handig. Bevestigende stemgeluiden worden opgenomen via de camera, en het knikken van het hoofd kan bij het gebruik van een schouderstatief storende camerabeelden opleveren. Hou hier dus rekening mee.

Gebruik hulpmiddelen.

Probeer creatief te zijn in het vinden van hulpmiddelen. In onderstaande video bijvoorbeeld  heeft Griffin van Indy Mogul een handige manier gevonden om een richtmicrofoon zo te bevestigen op zijn schouderstatief dat hij hem altijd goed richting de mond van de geïnterviewde kan zetten. Hoe minder druk je je hoeft te maken om technische zaken, hoe beter je interview wordt.

Voor meer informatie over interviewen, lees dit artikel.

 

 

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam