Een vlieg zoals je nog nooit gezien hebt

360 graden microfotografie met zelfgebouwde installatie

Redactie DIGIFO... 2290 0
Als macro-objectieven niet meer genoeg kunnen vergroten, dan wordt het tijd om over te stappen op microfotografie: fotograferen met een microscoop. Microfotografie is interessant, maar brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Physics Anonymous ging deze uitdagingen aan en gingen nog een stapje verder. Ze bouwden een installatie waarmee ze 360 graden microfoto's konden maken.

Eén van de grootste uitdagingen van microfotografie is de waanzinnig kleine scherptediepte die een microscoop levert. Het is niet ongebruikelijk dat een microscoop slechts 10 micrometer scherp weergeeft. Ter vergelijking: een menselijke haar is al snel 75 micrometer. Om toch scherpe beelden te krijgen is het dus noodzakelijk om zeer veel foto's te maken waarbij steeds het focuspunt verplaatst en deze verschillende foto's te stacken. De mensen van Physics Anonnymus besloten dit niet handmatig te doen en bouwde een installatie die het precieze werkje voor ze deed. En ze besloten het onderwerp ook nog eens te laten draaien, gewoon omdat het kan. Het resultaat is een indrukwekkende 360 graden microfoto.

Lees ook: Felgekleurde insecten gefotografeerd als maskers

 

Zelfgebouwde installaties van Physics Anonymous

Physics Anonymous is een YouTube-kanaal waarin twee ingenieurs die verschillende installaties bouwen met als doel wetenschap populair en spectaculair te maken. Zo hebben ze onder andere een gemotoriseerd skateboard en een kerstboom van lasers gemaakt.

Kijk voor meer informatie op de het YouTube-Kanaal van Physics Anonymous

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie