360 graden fotografie: overwaaiende trend of blijvertje?

Amy Schutte 1592
Fotografie geeft een blik op de wereld. Deze blik is in de vorm van een tweedimensionale afbeelding. Zo was het in elk geval. Wat in het blikveld van het objectief paste, kon je opnemen in een foto. Wat daarbuiten gebeurde paste eenvoudigweg niet. Wat werd opgenomen was de keuze van de fotograaf.

Dat blikveld werd langzaamaan een beetje groter met de komst van panoramafoto’s. Het aan elkaar ‘plakken’ van foto’s maakte het blikveld van de camera vele malen groter. De panoramafoto geniet daarom al vele jaren populariteit. Maar inmiddels is het mogelijk om jezelf helemaal met een foto te omsluiten, namelijk met de komst van de 360 graden camera.

Wat is 360 graden fotografie?

360 graden fotografie is ook een methode waarbij meerdere foto’s aan elkaar worden gezet. Het verschil is dat het blikveld volledig is, dus 360 graden in de rondte. Je kunt dus ofwel zelf rondkijken ofwel een onderwerp van alle kanten zien. Deze manier van fotografie werd populair in dezelfde tijd als de opkomst van virtual reality en de twee kunnen elkaar prima aanvullen: een 360 graden foto of video heeft een nog sterkere impact en grotere interactie  wanneer deze met een VR headset bekeken wordt.

 

Waar kan ik het inzetten?

360 graden fotografie wordt al een tijd ingezet, op allerlei verschillende vlakken. In de wereld van onroerend goed fotografie bijvoorbeeld, is het een ontzettend handig hulpmiddel om mensen een kijkje in een huis te geven. Maar ook in de productfotografie is het in opmars. Hoeveel toegevoegde waarde heeft het immers om een aangeboden product aan een nauwkeurige, maar mooi uitgevoerde, inspectie te kunnen onderwerpen? Ook in reisfotografie zijn 360 graden beelden enorm in opkomst. Het gaat immers steeds meer om ‘beleving’, een marketingterm die zowel op producten als op ervaringen wordt losgelaten. En hoewel een moeilijk definieerbare term (‘een stukje productbeleving’? Zum kotzen), want overal op toepasbaar, gaat het bij reisfotografie wel degelijk om het beleven van het moment door de interactie en submersie in de omgeving. En zeker sinds de meeste smartphones de 360 graden functie ondersteunen is er geen houden aan.

Hoe doe je het?

Je kunt 360 graden foto’s maken met de meeste smartphones. Maar, wil je als fotograaf met hogere resoluties en meer controle aan te slag, dan zul je moeten kijken naar een speciale 360 graden camera. Of deze zelf bouwen. 360 graden camera’s hebben twee of drie lenzen die de tegenovergestelde kant van elkaar op gericht zijn. De uiteindelijke foto wordt gecreëerd door de verschillende foto’s, eventueel van meerdere opnames waarbij de camera geroteerd is, aan elkaar te plakken. Net als bij panorama. In studio’s, bij productfotografie, worden nog wel eens flink aantal losse foto’s samengevoegd. Dit kan prima, als de omgeving (en het product) onveranderd blijft.

Blijvertje

Bedrijven als Facebook, Youtube en Flickr hebben de 360 graden mogelijkheid opgenomen in hun sites. Nieuwe smartphones ondersteunen de functie, in steeds betere kwaliteit. Speciale 360 graden camera’s verschijnen nog steeds op de markt. Virtual reality lijkt een vaste plaats te hebben ingenomen in ons medialandschap en het ziet ernaar uit dat dit ook geldt voor 360 graden fotografie en video. Voor veel toepassingen voelt de normale groothoek-blik niet meer voldoende. Al kan dit natuurlijk juist goed naast ‘gewone’ fotografie bestaan.

Doe mee aan onze wedstrijd! 

360-graden-foto gemaakt? Deel hem hier op onze Facebook om mee te doen aan onze winactie! Luchtfoto's mogen ook meedoen. En vergeet niet te stemmen voor de publieksprijs! 
Lees meer: Maak kans op een Van Duuren Media boekenpakket

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy