hulp bij de weekopdracht

3 dingen om rekening mee te houden als je op het strand gaat fotograferen

Christel de Wolff 1248 0

Heb je de nieuwe weekopdracht al gezien? Deze week vragen we je om je beste strandfoto's in te sturen. We helpen je op weg met wat aandachtspuntjes.

Dit zijn drie dingen waar je rekening mee moet houden als je naar het strand gaat om te fotograferen.

Bijzondere en/of moeilijke lichtomstandigheden

Wat je meteen op zal vallen op het strand op een zonnige dag is het felle licht. Het lichte zand en de zee weerkaatsen bovendien. Er ontstaan harde schaduwen en overbelichte delen.  Om te voorkomen dat het felle licht op een verkeerde manier je lens binnenvalt, moet je absoluut gebruik maken van de zonnekap die bij je objectief is geleverd. Deze zorgt ervoor dat je geen lensflair in je beelden krijgt.  

Wat wel prettig is aan het strand is dat het licht vrij constant is. Je hebt geen last van verplaatsende schaduwen zoals in de stad of aan de bosrand. Op het strand staan immers geen bomen of torenhoge flats die hun schaduwen op de grond werpen.

Bracketing kan je helpen bij het vinden van de juiste belichting. In deze functie wordt er een reeks foto's achter elkaar gemaakt, waarbij er per foto de belichtingstijd veranderd. Achteraf kun je de mooiste uitkiezen óf kun je er een HDR foto van maken in Photoshop.

Lees meer:  Portretten fotograferen in fel zonlicht  & Landschapfotografie: hoe ga je om met de felle zon?

Compositie

Zoals in alle soorten fotografie is ook op het strand je compositie reuzebelangrijk. In het kale landschap valt het meteen op dat je horizon niet recht staat, dus let daar extra goed op. Maar je hoeft niet perse het kale strand en de lege zee te fotograferen. Kijk ook eens naar de mensen die op het strand rondbanjeren of neem eens een kijkje in de duinen om het pad te fotograferen dat naar zee leidt. Kleurige strandhuisjes, een drukke strandtent of de stoere dames en heren van de reddingsbrigade zijn allemaal elementen die zich dankbaar laten fotograferen.

Lees meer: Even opfrissen: compositieregels

Slecht weer?

Ook als het weerbericht 30 graden heeft beloofd kan het weer zomaar omslaan. Dit hoeft echter niet meteen je stranddag te verpesten. Denk natuurlijk eerst aan je eigen veiligheid en verlaat het strand als er onweer op komst is. Maar een beetje wind en regen kun je wel tegen, dus zoek een beschutte plek en haal je camera weer tevoorschijn. Concentreer je op de donkere wolken die zich op zee vormen. Zo fotografeer je misschien niet het zonnige plaatje dat je in je hoofd had, maar kom je wel alsnog met bijzondere beelden thuis.

Lees meer: Laat slecht weer nooit meer spelbreker zijn

Mooie strandfoto gemaakt? Maak kans op een leuke prijs!

We zien je foto's graag terug in onze lezersgallery. Geef je inzending de naam 'Strand' om mee te doen met de weekopdracht. Inzenden kan nog tot tot vrijdag 13 juli.

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel