10 mooiste natuurfotografie locaties
We trekken er massaal op uit om mooie foto’s te maken. Maar wat zijn nou locaties waar je het beste de natuur kan fotograferen? Bekijk het overzicht van tien mooie fotolocaties waar je komend seizoen terecht kan.
Natuurfotografie locaties
Onderstaand kan je een lijst terugvinden met hierin de beste natuurfotografie locaties van Nederland. Van alle locaties is een foto bijgevoegd, zodat je kan zien wat voor een soort foto's je hier kan maken. Tekst: Eefke Burg.
De Zaanse Schans
De mooiste natuurfotografie locatie van lezer Cuno de Bruin is de Zaanse Schans. Hoewel we zouden het niet enkel en alleen een natuurgebied noemen. In deze regio waan je je in de 18de en de 19de eeuw. Het landschap gaat hier moeiteloos over in ouderwetse dorpjes met tinnegieterijen en diverse molens. Het is dan ook een goede locatie om de mens naast de natuur vast te leggen.
Foto: Cuno de Bruin
De Oostvaardersplassen
Een groot moerasgebied met rietvlaktes, wilde dieren en ruige graslanden, de Oostvaardersplassen bieden het allemaal. Dit natuurgebied is ruim vijftig jaar geleden door zuidelijk Flevoland geschapen. Er zijn ontzettend veel ganzen, lepelaars en aalscholvers te vinden, evenals vossen, hazen, vlinders en vleermuizen. Sinds 2006 is zelfs de zeearend er te vinden.
Foto: Vincent van Zalingen
Hoorneboegse Heide
De Hoorneboegse Heide, soms ook wel bekend als de Hilversumse heide, heeft zijn naam te danken aan het landgoed ‘De Hoorneboeg’ dat centraal in dit gebied ligt. Het gebied is bijzonder doordat er runderen in het wild grazen: wat nodig is voor het behoud van de heidevegetatie. Er zijn vele dieren te zien die in de rest van Nederland minder vaak te zien zijn. De beschermde kamsalamander bijvoorbeeld, of de hazelworm (een lange hagedis zonder pootjes). Lezer Matthijs Bettman tipte ons deze locatie.
Foto Matthijs Bettman, www.bettmanphotography.com
Zuid-Kennemerland Nationaal Park
Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland strekt zich uit over ongeveer 3.800 hectare en loopt vanaf de Noordzeekust en Haarlem tot Zandvoort en IJmuiden. Het is één van de 20 Nationale Parken in Nederland en heeft dan ook bijzondere planten en dieren gezien vanaf Europees perspectief. In het gebied zijn onder andere de rugstreeppad, kleine watersalamander en de zandhagedis waargenomen.
Foto: Peter Kisteman
Maartendijkse Bos
Het Maartendijkse Bos ligt op de Grens van Utrecht met Noord- Holland. Het is een bos van 153 hectare waarin de grenspalen in het gebied de vele conflicten in het verleden laten zien. De das leeft onder andere in dit gebied, net als de boommarter, die zich thuisvoelt in de holtes van de oude beukenbomen die je daar terug kan vinden.
Foto: Vincent van Zalingen
De Loonse en Drunense Duinen: één van de mooiste natuurfotografie locaties
Dit gebied wordt ook wel de ‘Brabantse Sahara’ genoemd. Het gebied heeft imposante zandduinen. Het is dan ook één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De zandvlakte is 270 hectare. Het zand zorgt ervoor dat er grote verschillen zijn in de temperatuur: overdag erg warm en in de avond koelt het er flink af. Dit zorgt voor unieke flora en fauna.
Foto: Esmeralda Holman
National Park de Meinweg
Lezer Monique Reinders-Cremers vertelt: ‘Er zijn hier zoveel mooie locaties in de omgeving waar ik regelmatig te vinden ben. Toch kies ik voor de mooiste natuurlfotografie ocatie voor het Nationaal Park de Meinweg. Ik kom er graag voor macrofotografie, maar ook de landschappen zijn erg fotogeniek.’ Het Nationaal Park De Meinweg heeft een bijzondere flora en fauna. Dit komt door het terrassenlandschap, met een drietal steile overgangen tussen de verschillende terrassen. Zorg er wel voor dat je jouw klimschoenen aan hebt want het hoogteverschil tussen de drie terrassen bedraagt maar liefst vijftig meter.
Foto: Monique Reinders-Cremers
De Zandmotor bij Kijkduin
Marcel Koelen noemt De Zandmotor bij Kijkduin als een van zijn favoriete natuurfotografie locaties. ‘Dit gebied is bijna surrealistisch met het meetstation in het midden. De ene keer waan je je in surfersparadijs met kitersurfers die gebruik maken van het water van de vloed, de andere keer is de zee zo ver weg dat het wel een woestijn lijkt. Met het meetstation erbij zou het ook zomaar een beeld in Star Wars kunnen zijn. En op een zonnige dag, met de zeiltjes in de verte en de watervogels op het strand zou je ergens in de tropen kunnen zijn.’
Foto: Marcel Koelen
Strijbeekse Heide
De Strijbeekse heide ligt tussen de Strijbeekse- en de Chaamse beek, tegen de Belgische grens aan. Kenmerkend voor de Strijbeekse heide zijn de grote heidevelden. Er zijn veel roofvogels te zien zoals de buizerd, havik en ransuil. De levendbarende hagedis en de Alpenwatersalamander komen ook in dit gebied voor.
Foto: Esmeralda Holman
Natuurgebied de Biesbosch
Het beschermde natuurgebied is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. In de Biesbosch vind je wilgenvloedbossen en kreken. Waar het tegenwoordig een natuurgebied is, was het vroeger een plek voor arbeid en landbouw. Tegenwoordig richt het gebied zich op het herstellen van het vroeger alom aanwezige klei-oermoeras. Aanwezig in de ondiepe wateren zijn onder andere de purperreiger, roerdomp en de visdief.
Foto: Tim Huyge
Deel jouw favoriete natuurfotografie locaties
Heb jij ook nog natuurfotografie locaties die je met ons wil delen? Deel je beste natuurfotografie locaties met ons!
Hebben jullie ook locaties
Hebben jullie ook locaties van Belgie?
Het spanderswoud (‘s
Het spanderswoud (‘s Graveland, bij Hilversum)