Zeven onmisbare accessoires voor fotografen

Amy Schutte 485 0
Volgens fotograaf Manny Ortiz in elk geval. Natuurlijk is ‘onmisbaar’ een rekbaar en volledig subjectief begrip, maar toch.

Als fotograaf heb je een hoop spullen. Hoe meer je fotografeert, hoe meer spullen je nodig lijkt te hebben. Of in elk geval hoe meer spullen je wil hebben. Bijna hetzelfde, toch?

Manny Ortiz zet zijn zeven onmisbare accessoires voor ons op een rijtje.

 

Een oplaadstation

Dit is een soort verdeeldoos, maar dan met usb aansluitingen eraan toegevoegd. Ontzettend handig, want het hele ding neemt maar een stopcontact in beslag, maar je kunt er al je fotografie elektronica aan opladen. Bovendien heb je het allemaal bij elkaar, op een plek. Dat scheelt een hoop zoeken.

Externe harde schijf

Ortiz gebruikt er een van LaCie, maar er zijn genoeg goede merken op de markt. Veel opslagruimte is belangrijk, want met al die spullen maken we natuurlijk veel foto’s. Ortiz houdt de opslagruimte op zijn computer vrij, zodat de computer niet traag wordt. Zeker wanneer je je foto’s in RAW maakt, loopt het namelijk stiekem best snel vol. Goede tip.

Camerariem die los te koppelen is

Ortiz heeft een camerariem die quick releases heeft: met een beweging is de riem los te maken, waardoor hij niet meer in de weg zit. Als je dit fijn vindt, is zo’n riem aan te raden. Maar voor extra veiligheid, of voor de meer onhandige fotografen onder ons, is het aan te raden om de riem om je pols of schouder te houden. Camera’s kunnen niet goed tegen vallen, geloof me. Het is sowieso geen gek idee om de standaard meegeleverde camerariem eens kritisch te bekijken. Door de grote merknaam van de fabrikant, die er nagenoeg altijd op gedrukt staat, trekken ze veel aandacht en dat is niet altijd wenselijk. Bijvoorbeeld wanneer je in de menigte op wil gaan (straatfotografie) of wanneer je op diefstalgevoelige plekken bent.

Touchpad of penmuis

Als je veel bezig met het bewerken van foto of video, gebruik je de muis van je computer veel. Op lange termijn kan dit leiden tot een muisarm. Een penmuis is in dit geval beter. Ook stellen deze apparaten je in staat om nauwkeuriger te werken. Ze zijn drukgevoelig, waardoor je een bewerking met meer intensiteit kunt maken (bijvoorbeeld hoger dekkingspercentage) door meer druk te geven.

Goede rugzak

Welke cameratas bij je past, is zeer persoonlijk. Sommigen hebben de voorkeur voor een schoudertas, sommige een klein heupmodel en sommige mensen een rugzak. Het voordeel hiermee is dat de druk over beide schouders verdeeld is, en je je handen vrij hebt. Ortiz vindt het fijn als zijn spullen op hun plaats blijven, en de tas bij voorkeur aan de voorkant te openen is. Ook dat is persoonlijk. Kijk hoe jij je spullen gebruikt, hoe vaak je toegang nodig hebt tot andere objectieven en accessoires en houd daar rekening mee als je een tas koopt.

Goede SD kaarten

Het is, volgens Ortiz, onzin om veel geld aan een camera uit te geven om er vervolgens een goedkope SD kaart in te stoppen. De wegschrijf snelheid is belangrijk, hij gebruikt 95mb/s, en de geheugenkaart is 64gb. Hij heeft ze ook voor 200mb/s, die hij vooral voor video gebruikt. Deze zijn duur in aanschaf, en voor fotografie is een 95mb/s in principe prima. Het ligt natuurlijk aan je camera, maar goede SD kaarten zijn een goede investering.

Een (bluetooth) speaker

Ook een accessoire die in principe niets met fotografie te maken heeft, maar die Ortiz altijd gebruikt tijdens shoots. Ook weer erg persoonlijk, want sommige fotografen werken liever in stilte. Als je met modellen werkt, kan het wel voor een relaxtere sfeer zorgen. Dit is meer een accessoire voor de studio.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy