Zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen: claims en schadebeheer

Redactie DIGIFOTO Pro 269

Werk je als zelfstandig foto- of videograaf? Dan verwacht je misschien niet zo snel dat iemand je aansprakelijk stelt voor schade. Toch ligt dit gevaar altijd op de loer, waardoor het belangrijk is om je goed te verzekeren. Reden genoeg om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Omdat deze verzekering niet verplicht is, twijfel je misschien of je hem nodig hebt. Wat dat betreft, ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe het zit met claims en schadebeheer als je bedrijf verzekerd is voor aansprakelijkheid.

Dekking van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Soms kun je hier zelf iets aan doen, maar dit is niet altijd het geval. Er zijn genoeg ondernemers die schade aanrichten zonder dat ze hier zelf erg in hebben. Richt je per ongeluk schade aan? Dan betekent dit niet dat je de kosten hiervan niet hoeft te vergoeden. Reden genoeg om je te verzekeren voor bedrijfsaansprakelijkheid als je het ons vraagt.

Voordat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, wil je ongetwijfeld eerst weten waar je precies voor verzekerd bent. Deze verzekering dekt in ieder geval schade die je onbewust aanricht bij een ander terwijl je aan het werk bent. Heb je personeel in dienst? Dan valt door hen veroorzaakte schade ook binnen de dekking van deze verzekering. Je bent bovendien verzekerd voor schade door producten die je maakt, installeert of verkoopt en voor letselschade die iemand oploopt, terwijl hij voor je aan het werk is.

Wel of geen beroepsaansprakelijkheid?

Houd jij je niet alleen bezig met foto- of videografie, maar geef je daarnaast advies aan klanten? Dan is het verstandig om je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uit te breiden. Schadeclaims als gevolg van een verkeerd advies vallen namelijk niet binnen de standaarddekking van deze verzekering. Als jij je hier wel voor wilt verzekeren, sluit je een aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering af. Jij hoeft je dan geen zorgen te maken als een klant vermogensschade oploopt door een beroepsfout of verkeerd advies.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voor sommige beroepen verplicht, maar als foto- of videograaf hoef je hem niet af te sluiten. Toch kun je er wel baat bij hebben. Twijfel je of je deze verzekering nodig hebt? Dan helpt het om de risico’s van je bedrijf in kaart te brengen. Op basis hiervan kun je vaak bepalen of je wel of geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt.

Particuliere aansprakelijkheidsverzekering

De gemiddelde Nederlander sluit verschillende verzekeringen af als hij op zichzelf gaat wonen. Een aansprakelijkheidsverzekering is er hier vaak eentje van. Heb jij deze verzekering ook? Dan denk je misschien dat het niet nodig is om je ook zakelijk te verzekeren voor aansprakelijkheid. Helaas is dit wel het geval, want een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die je tijdens je werk aanricht. Als je ook deze schade vergoed wilt krijgen, zit er niets anders op dan een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Wat doe je bij een schadeclaim?

Als je voor het eerst aansprakelijk gesteld wordt voor schade, weet je misschien niet precies hoe je moet handelen. Heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Dan hoef je vaak alleen maar contact op te nemen met je verzekeraar. Zij helpen je vervolgens bij de afhandeling. Als de schade binnen de dekking van je verzekering valt, keren zij bovendien een vergoeding uit. Blijkt dat je niet verzekerd bent voor de schade of heb je überhaupt geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Dan moet je de schade zelf vergoeden.

afbeelding van Kasper Knoester

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie