Alys Tomlinson: "Photographer of the Year"

Winnaars Sony World Photography Awards 2018 bekendgemaakt

Remco Stunnenberg 702 0
De World Photography Organisation heeft vandaag tijdens een ceremonie in Londen de winnaars van de Sony World Photography Awards 2018 bekend gemaakt. De titel "Photographer of the Year" is uitgereikt aan de Britse fotograaf Alys Tomlinson voor haar fotoserie Ex-Voto. De fotografe wint hiermee $25,000 (USD). Haar werk is door de jury geprezen wegens de hoogwaardige productie, technische precisie en gevoelige illustratie.

Tomlinson is gekozen uit de 10 winnaars van de categorie Professioneel. Naast de winnaar per categorie zijn de fotografen die tweede en derde zijn geworden bekend gemaakt. Ook zijn de winnaars van de categorieën Open (beste single-imagefoto), Jeugd en Student Focus bekendgemaakt.Alle winnaars zijn voor de ceremonie naar Londen gevlogen. Iedere winnaar zal worden uitgerust met digitale fotoapparatuur van Sony en krijgt een eervolle publicatie in het jaarboek. Daarnaast zijn de beelden te zien zijn als onderdeel van de Sony World Photography Awards Expositie 2018 in Somerset House in Londen. De ontvanger van de Outstanding Contribution to Photography-prijs, Candida Höfer, was ook op de ceremonie aanwezig om haar prijs op te halen.

De elfde editie van de Sony World Photography Awards ontving een recordaantal van 319.561 inzendingen uit meer dan 200 landen over de hele wereld. Het internationale aanbod van de inzendingen toont de beste beelden van het afgelopen jaar. De jaarlijkse expositie in Londen brengt opkomende talenten vanuit de hele wereld samen en biedt winnende en genomineerde fotografen de kans om hun werk op een internationaal podium te presenteren.

Ex-Voto is een persoonlijk project van de in Londen gevestigde 43-jarige fotografe Tomlinson. Het winnende werk omvat formele portretfotografie, groot formaat landschappen en kleine, gedetailleerde stillevens van ‘ex-votos’ (offers van religieuze devotie) gevonden op de pelgrimsplaatsen Lourdes (Frankrijk), Ballyvourney (Ierland) en Grabarka (Polen). De fotografe verkent hoofdzakelijk thema's als milieu, verbondenheid en identiteit. Ze voltooide onlangs een Master Degree in Anthropology of Travel, Tourism. Daarmee heeft ze een aantal fotografieprijzen gewonnen.
 

Categorie Open - Fotograaf van het Jaar - Veselin Atanasov, Bulgarije


 

Atanasov is met zijn werk Early Autumn benoemd als winnaar van de beste single-imagefoto ter wereld. Hij is gekozen uit 10 categoriewinnaars en ontvangt een prijs van $5.000 (USD). Atanasov begon in 2014 met fotograferen. Hij heeft met zijn winnende foto de herfst in het Centraal Balkan Nationaal Park vastgelegd.
 

Jeugdfotografe van het Jaar - Megan Johnson, Verenigde Staten, 16 jaar


 

Deze categorie is voor fotografen van 12-19 jaar. Johnson viel in de prijzen met haar foto "Still". De zwart-witfoto, genomen op de kliffen vlakbij haar huis in Connecticut, toont de complexe en ingewikkelde eenzaamheid die de fotografe in het dagelijks leven tegenkomt.


Studentfotograaf van het Jaar - Samuel Bolduc, Canada, 20 jaar


Bolduc is benoemd als winnaar met zijn fotoserie The Burden. Het werk illustreert de last van plastic afval voor natuur en milieu en onderstreept de noodzaak om een halt toe te roepen aan deze vorm van vervuiling. Bolduc vertegenwoordigt het College de Matane, Quebec en wint voor €30,000 (Euro) waarde aan Sony fotoapparatuur voor de onderwijsinstelling.
 

Outstanding Contribution to Photography - Candida Höfer


 

De Duitse fotografe Candida Höfer is één van de meest gewaardeerde fotografen ter wereld. Höfer staat bekend om haar nauwkeurige techniek. Het werk van Höfer is internationaal erkend en richt zich op kleurrijke grootformaat fotografie. Haar krachtige portretten van ruime, lege ruimtes maken deel uit van belangrijke collecties over de hele wereld en zijn te bewonderen in toonaangevende internationale musea. De Awards erkennen de kunstenaar voor haar bijdrage aan het medium.


Sony World Photography Awards


Het doel van de Sony World Photography Awards is het bieden van een platform voor de continue ontwikkeling in de fotografiecultuur. De Awards doen dit door gerenommeerde fotografen te erkennen via de Outstanding Contribution to Photography Award. Tevens zoekt en promoot de WPO nieuw toekomstig talent in de wedstrijdcategorieën Professional, Open, Jeugd en Student Focus. Sony zet zich in voor fotografie over de hele wereld. Dit komt niet alleen tot uiting in de Awards, maar ook door het aanbieden van beurzen. De winnaars van de studentencategorie ontvangen $3,500 (USD) om persoonlijke projecten te kunnen realiseren en de winnaars van de categorie Professioneel $7,000 (USD). De Sony World Photography Awards 2019 is open voor inzendingen vanaf 1 juni 2018. Alle inzendingen zijn hier te zien. 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco