Wilco Dragt - In The Fringes of Time

Redactie DIGIFO... 1249 0
Met een grote solo-expositie presenteert eyeLoco (Antwerpen) de fine art landschapfotografie van Wilco Dragt. Het is zijn eerste expositie in België. In deze overzichtstentoonstelling - met ruim 40 ingelijste foto's - wordt werk uit verschillende series getoond, zowel in zwart-wit als in kleur.

Persbericht:

Wilco Dragt (Nederland, 1960) neemt je mee op ontdekkingsreis door Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Langs verlaten kusten, door lege sneeuwlandschappen, door een verstild Parijs. Zonder de mens zelf in beeld te brengen zijn diens invloeden op en in het landschap wel aanwezig.

Op zoek naar vervreemding ontstaan landschappen die we wellicht herkennen, maar waar een nieuwe dimensie in ontstaan is. Een spel van tijd, verstilling en beweging. Of zoals hij het zelf verwoordt:

'Tijd, en het verstrijken daarvan, speelt een essentiële rol in mijn landschapsfoto's. Foto's bestrijken vaak slechts een fractie van een seconde, maar ik maak beelden die het verloop van meerdere minuten laten zien. Die foto's zijn een vervreemding van de werkelijkheid. Soms lijkt alle beweging verdwenen en ontstaat volledige verstilling, dan weer komt juist in beweging wat stil leek te staan.'

De kijker wordt geraakt in zijn eigen verlangen naar verstilling en schoonheid:

'In onze tijd overheersen drukte, haast en lawaai. Het kost moeite om stil te staan en rustig te kijken en te luisteren naar wat ons omringt. Met mijn foto's zoek ik juist naar subtiele schoonheid en verfijning, en naar onderwerpen waar we vaak zo makkelijk overheen kijken. Zo verleid ik de toeschouwer om ook anders te kijken en stil te staan, al is het maar voor een korte tijd.'

Zeven jaar geleden volgde Wilco zijn hart en ging fotograferen. Na een sluimerend bestaan van ongeveer 20 jaar moest hij die drang volgen. Als autodidact was er veel te ontdekken en te leren:

'Met passie, hard werken, volharding en vaak ook frustratie heb ik mijn weg proberen te vinden en mijn eigen stijl en visie ontwikkeld. Maar het was vooral ook een innerlijke ontdekkingsreis: wie ben ik en wat raakt me? Onderweg ontdekte ik dat je uiteindelijk fotografeert met je persoonlijkheid, van binnenuit. Iedereen kijkt op zijn eigen individuele manier naar de wereld, iedereen ziet de dingen verschillend. Het gaat om het vinden van je eigen beeldtaal. De weg daar naar toe is niet makkelijk, nog steeds niet, maar wel reuze spannend. En die weg kent nooit een eindbestemming, er zijn alleen maar tussenhaltes.'

Wilco Dragt
Foto © Wilco Dragt

De tentoonstelling 'In The Fringes of Time' is van zondag 16 maart tot zondag 27 april 2014 te bezichtigen in het Antwerpse fotografie kunstcentrum eyeLoco. De openingstijden zijn: donderdag en vrijdag van 18u30 tot 22u30 en op zaterdag en zondag van 14u tot 18u.

Over eyeLoco

eyeLoco werd opgericht in mei 2012. Een fotografie kunstcentrum in Antwerpen met als doelstelling fotografie voor iedereen toegangkelijk te maken en fotografie in Antwerpen op de kaart te zetten. Ze streven hiernaar door de organisatie van workshops, een boekhandel, een galerie en een lounge waar men gezellig kan genieten van een drankje.

eyeLoco werkte oa in het verleden reeds samen met het FoMu en stelde zowel internationale en nationale Kunstfotografen tentoon (Bruno Bisang, The Three Boys From Pasadena, Andreas H. Bitesnich, Sofie Coreynen).

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie