Het kan altijd ouder

Werken met een 100 jaar oud vintage objectief (1e wereldoorlog)

Siem van Woerkom 362 0
Je zou denken dat het objectief in deze foto niet te gebruiken zou zijn op moderne body's. Maar de bijgaande video vertelt een ander verhaal.

Vintage schieten

We houden eigenlijk allemaal wel van vintage lenzen. Het uiterlijk, de feel, de nostalgie die het met zich meebrengt wanneer je bijvoorbeeld portretten gaat schieten met een oude Takumar, Helios of een van de vele andere objectieven die vaak te vinden zijn op rommelmarkten of plekken als marktplaats. Maar je kan natuurlijk altijd extremer gaan, en het meest vintage stuk glas ter wereld gebruiken: de lens van een Kodak Vest Pocket camera, die gebruikt werden door soldaten tijdens de 1e wereldoorlog. 

Fotograaf Matthieu Stern ging op pad met een aangepaste versie van de lens. En zijn bevindingen zijn te volgen in onderstaande video.

 

 

Artifact uit een andere tijd

Stern verteld: 'Deze lens heeft 100 jaar in het donker doorgebracht, het laatste wat hij heeft vastgelegd moeten de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog zijn geweest. Ik denk dat het tijd was om hem te gebruiken voor iets lichters en positievers. Ik nam deze Kodak Vest Pocket-cameralens mee voor een korte reis naar Wenen (Oostenrijk) om wat testopnamen te maken.
Ik moet zeggen dat ik behoorlijk verbaasd was over de scherpte en de kwaliteit van het beeld dat ik op mijn scherm zag. Het is me uiteindelijk gelukt om de lens te monteren met behulp van een m42 hélicoïdal adapter + M42 naar C mount adapter + elastiekjes van een oude fietsband'

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem