Heb jij al gespaard?

Welke records worden dit jaar verbroken op de Wetzlar camera veiling?

Siem van Woerkom 386 0
5 Oktober is het zo ver; dan worden er op de Wetzlar Camera Auction weer bizarre bedragen geboden voor oude camera's zoals vintage Leica's. Hier een paar van de meest bijzondere stukken.

Extreem zeldzaam

Een kleine update van de aanstaande Wetzlar Camera-veiling die op 5 oktober 2019 zal plaatsvinden. Enkele hoogtepunten van de Leica-veiling zijn namelijk sinds deze week online aangegeven, en er zitten ongelofelijk zeldzame items tussen. 

 

Wat te denken van bovenstaande 'Drawing Set "Kamera 4201" (1922)' met een geschatte waarde van zo'n 60,000 tot 80,000 euro.

'91 vellen originele (inkt op perkament) itemtekeningen "Kamera 4201", van de hand van Barnacks teamlid Wilhelm Schäfer. Elke gesigneerde "Schäfer", evenals elk vel ondertekend door Oskar Barnack. Dit is het bewijs van het bestaan van een andere, nog onbekende Leica-voorganger, een jaar vóór de Leica 0-serie.'

Camera prototypes

Natuurlijk zijn het vooral camera's die verkocht worden op de veiling, en veelal voor absurde bedragen. De modellen die dit jaar aanwezig zijn liegen er wederom zeker niet om. Een kleine blik in het aanbod;

Hierboven zie je een 'Leica Model A Luxus camera (1929)' met een geschatte waarde van plus minus 300,000 tot 400,000 euro. 

Met dit exemplaar van een originele vergulde Leica Model A wordt een van de grote klassiekers onder de zeldzame Leica-verzamelobjecten geveild. Volgens de huidige stand van kennis werden slechts 95 exemplaren geleverd in de jaren 1929-1931. Als je jezelf nu afvraagt wie er in godsnaam zoveel zou betalen voor een oude camera, onthoud dan dat er vorig jaar nog een record bedrag van bijna 2 miljoen is betaald voor een oude Leica die niet eens meer werkzaam was..

De veiling vind plaats op 5 Oktober en is online te volgen via de website.  

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem