Warhol-fotograaf Billy Name overleden

Warhol-fotograaf Billy Name overleden

Redactie DIGIFO... 1638 0
Billy Name, huisfotograaf van Andy Warhol, is maandag 18 juli overleden op 76 jarige leeftijd. De fotograaf was Warhol’s rechterhand en legde alles en iedereen die de revue passeerden in de Factory vast op de gevoelige plaat.

Billy Name was al langere tijd ziek en leed onder andere aan diabetes. Dinsdag 19 juli werd door de Milk galerij in New York bevestigd dat de fotograaf maandag kwam te overlijden. De Milk galerij exposeerde in 2014 Billy Name’s zwart-wit portretten uit zijn Warhol Factory collectie.

Billy Name's leven en werk

In de jaren zestig fotografeerde Billy Name alle modellen, muzikanten en supersterren die Andy Warhol in zijn Factory ontving. Name begon echter niet als fotograaf bij Warhol. In 1959 ontmoeten de twee elkaar in het New Yorkse restaurant Serendipity 3, waar Billy Name een bijbaantje had om rond te komen. Andy Warhol en Billy Name, die toen nog bij zijn geboortenaam William Linnich Jr. genoemd werd, werden verliefd. Warhol nam Billy Name onder zijn vleugel en gaf hem de creatieve controle over de Factory. Name gaf de oude hoedenfabriek zijn welbekende zilveren aluminium uitstraling en regelde het dagelijkse leven in Warhol’s studio. Hij was secretaris, bewaker, elektricien en archiefmedewerker. Tot Andy Warhol hem op een dag een camera aanreikte en zei: “Hier, Billy, doe jij de fotografie maar.”

In een mum van tijd fotografeerde Billy Name de grootste namen in de Factory, waaronder Edie Segwick, Candy Darling, Baby Jane Holzer en Joe Dallesandro, maar ook Bob Dylan en the Velvet Underground. Niet alleen is Billy Name een grote naam in het vastleggen van een enorm belangrijk moment in de geschiedenis van cultuur en kunst, maar ook zijn portretten op zichzelf worden herinnerd als kunstwerken.

Andy Warhol door Billy Name

Edie Sedgwick en Gerard Melanga door Billy Name

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie