Waarom elke professionele fotograaf tenminste twee cameras nodig heeft

Amy Schutte 297 0
Op één been kun je niet lopen. Een cliché, en nog een slechte ook, maar volgens Chris Hau gaat het ook op voor camera’s. Aan één camera heb je, als professionele fotograaf, niet genoeg.

Natuurlijk hebben de meeste fotografen een reserve camera. Toch zijn er ook genoeg die regelmatig op pad gaan met een enkele. Goed onderhouden en je apparatuur kennen, dan heb je geen tweede nodig, is een vaak gehoord argument.

Hau is het daar dus niet mee eens.

 

 

Zijn eerste tip is vooral van toepassing op hemzelf. Hij gebruikt namelijk een camera om mee te fotograferen, terwijl de andere volledig toegewijd is aan video. Dat is handig als je allebei doet, en ook allebei op een shoot, maar over het algemeen richten we ons even op het fotograferen. Sorry, Chris.

Een andere reden, die juist voor fotografie erg handig is, is dat hij op elk camerahuis een ander objectief kan zetten. Zo kun je een grote variatie aan foto’s maken, zonder van objectief te hoeven wisselen. Handig op evenementen, zoals een bruiloft, waar je niet altijd tijd hebt om objectieven te wisselen.

Natuurlijk is er een erg voor de hand liggende reden, en waarschijnlijk de reden dat veel fotografen met twee modellen op stap gaan: voor het geval er een de geest geeft. Repareren kost bijna altijd veel tijd, dus als je geen extra camera bij je hebt kan je hele shoot verloren gaan. Extra vervelend als het inderdaad een bruiloft of een ander eenmalig evenement is.

Je kunt je camera’s ook aanvullend gebruiken, bijvoorbeeld om vanuit verschillende hoeken te fotograferen. Over het algemeen werkt dit in de praktijk ook makkelijker voor video, waar je de camera kunt laten lopen, maar met een afstandsbediening en een statief kan het voor fotografie ook werken.

Je kunt bovendien een goedkopere, tweede camera kopen. Bijvoorbeeld tweedehands, of een eenvoudiger model. Met dit model kun je iets meer risico’s nemen. Dichterbij water, van grote hoogte, etc. Met je dure camera ben je, uiteraard, voorzichtig, maar door een ‘risico-camera’ mee te nemen kun je de spannende foto’s ook maken.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy