Waarom een camera cage geen must (maar wel verrekte handig) is voor video

Waarom een camera cage geen must (maar wel verrekte handig) is voor video

Itam van Teeseling 325 0
Enkele jaren geleden, toen filmen met DSLR-camera's populair begon te worden, wilde iedereen een cage om zijn camera. Het lijkt nu wat minder gebruikelijk te worden. Wat zijn nou de voordelen en nadelen van zo'n cage?

Een cage om je camera heen kan interessant zijn. Het beschermt je camera enigszins bij botsingen en andere ongelukjes, en je kan van alles aan die cages vastmaken. Vooral voor videoshooters die hun videoapparatuur echt serieus willen uitbreiden is een cage een uitkomst. Met kliksystemen, tie-wraps en cold-shoe-mounts zijn externe apparatuur in een handomdraai aan je camerakooi te hangen.

Handheld

Sommige cages komen met een handvat waardoor de camera onderhands "handheld" kan worden gebruikt. Als je daarbij bedenkt dat er dan ook nog eens microfoonzenders, lampen en andere technische poespas aan gehangen kan worden dan is dat natuurlijk prettig om op deze manier mobiel te zijn. Dit is dus zeker een pluspunt. Bedenk wel dat met die technische poespas ook gewicht komt.

Statief moet extra gewicht aankunnen

Over gewicht gesproken. Sommige statieven kunnen maar een beperkt gewicht aan. Al je randapparatuur aan je cage hangen is in sommige gevallen dan ook geen goed idee. Vooral statieven die bedoeld zijn voor de solo-filmer, die het statief aan zijn tas wil hangen om mobiel te zijn, hebben het niet zo op zware apparatuur.

Is apparatuur uitbreiden wel nodig?

Je kan je ook afvragen of het handig is om een relatief goedkope DSLR te kopen en die uit te breiden met dure randapparatuur. Dit omdat met even doorsparen je een camera kan kopen die minder van die randapparatuur nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan een camera met XLR-aansluitingen en een vatting voor een shotgunmicrofoon. Dit scheelt je al weer een externe recorder met microfoons die je aan je camera moet hangen. Ook zijn er opstellingen te bedenken met statieven waardoor je niks aan je camera hoef te hangen.

Een simpele hot shoe extender doet wonderen

Het gebruiken van een simpele hot shoe extender is ook een prima reden om geen cage aan te schaffen. Een hot shoe extender is een rails die je op je hot shoe plaat kan bevestigen. Op deze rails (van verschillende lengtes)kan je dan weer andere apparatuur bevestigen die een hot/cold shoe gebruiken zoals zendersets, een audiorecorder, lampen, etc.

Cages worden steeds goedkoper

Cages waren in het begin vooral duur. Tegenwoordig kan je voor rond de 60 euro al een cage kopen. Uiteraard verschilt de kwaliteit, maar er wordt ook veel verschil gemaakt qua looks. Zo heb je bijvoorbeeld cages die deels van hout zijn gemaakt. Let er goed op bij het kopen van een cage of hij geschikt is voor jouw camera. Ze worden vaak speciaal voor een bepaald type gemaakt zodat de vorm aansluit op waar de knoppen en andere belangrijke onderdelen van de camera zitten. Let daarnaast ook goed op welk type bevestigingen de cage ondersteunt en of er de mogelijkheid is om hem direct op een statief te plaatsen. Let in dat geval op of het type statiefplaatje dat gebruikt wordt geschikt is voor je statief.

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam