Geen grote mensenmassa's meer!

Voorkom drukte op mooie fotolocaties

Renzo Gerritsen 2040
Je herkent het vast wel: die grote groepen toeristen die in de weg lopen terwijl je op vakantie bent. In deze blog leer je hoe je dit kunt voorkomen.

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Je staat voor een geweldig landschap met de camera in je handen klaar om prachtige foto's te maken, maar er is één probleem: er zijn honderden mensen om je heen, waardoor het moeilijk wordt om een goed uitziend beeld te krijgen. Met fotografen die steeds enthousiaster worden om een zogenaamde 'money shot' te maken komt dit steeds vaker voor. Afgelegen plaatsen zoals IJsland of Lofoten blijven in populariteit groeien bij zowel fotografen als niet-fotografen. Wij geven je tips om dit te voorkomen.

Fotografeer wanneer anderen slapen

Dit klinkt erg voor de hand liggend, maar over het algemeen is het 's ochtends vroeg vaak erg rustig, ook op de meest toeristische plekken. De meeste mensen worden wakker in het hotel en gaan bijvoorbeeld eerst een ontbijtje eten. Gebruik dit in je voordeel! De kans is aanwezig dat er nog steeds mensen in beeld zullen lopen, maar het aantal mensen wordt wel een stuk minder.

Fotografeer buiten het hoogseizoen

We vertrekken het liefst naar Griekenland of Turkije in de zomer omdat het dan lekker warm is. Dit doen we massaal. Je hebt dus een goede kans om de enorme mensenmassa's te ontlopen als je buiten het hoogseizoen gaat. 

Mensenmassa 2

Verken verder dan de populaire composities

De realiteit is dat de meeste mensen niet in staat zijn om op reis te gaan tijdens het laagseizoen. Met reguliere 9-5 banen zijn de opties beperkt en reizen vindt normaal gesproken plaats tijdens vakanties en zomervakantie en dat is ook het moment waarop de meeste anderen reizen. Als dit bij jou het geval is, maak dan gebruik van je creativiteit en fotografeer nu eens juist niet die populaire plekken. 

Ga ergens anders heen

Dit klinkt erg kort door de bocht, maar de beste manier om drukte te vermijden is door te gaan waar grote groepen mensen niet zijn. Of je het gebied al eerder onderzocht hebt of niet, het nemen van risico's om ergens anders te gaan kan behoorlijk de moeite waard zijn. Misschien kom je zelfs terug met een ongelooflijk beeld van een locatie die anderen nog nooit hebben gezien!

Maak gebruik van lange sluitertijd

Als je echt niet om grote menigtes heen kunt, gebruik dan een trucje. Gebruik lange sluitertijden! Wanneer je een foto met lange sluitertijd maakt en mensen lopen door je beeld heen, dan zal de camera dat niet registreren. Het is dan wel aan te raden om met een 6 of 10 stops filter te fotograferen zodat je overdag een sluitertijd van 30 seconden of zelfs minutenlang kunt behalen. Hoe langer de sluitertijd, des te langer moet een persoon stil moet blijven staan om geregistreerd te worden. 

Mensenmassa 3

Mensen handmatig klonen

De laatste truc om mensen uit je foto te verwijderen doe je in Photoshop. De meeste professionele fotobewerkingssoftware heeft ingebouwde hulpmiddelen om delen van een afbeelding te 'klonen'. Op deze manier kan je stofvlekken verwijderen, maar het is ook een efficiënte manier om mensen uit de opname te verwijderen.

Dit waren enkele tips om grote mensenmassa's te weren uit jouw foto's. Heb je zelf tips? Deel het met ons in de reacties!

Lees ook: Mustsee: verwijderen van tattoos en piercings in Photoshop

Lees ook: Online hulpmiddel om toeristen uit foto's te verwijderen

Handig: Een wereldkaart met de mooiste bestemmingen!

Ben je geïnspireerd geraakt? Zie hier onder een complete wereldkaart met meer mooie bestemmingen.

DIGIFOTO Travel

Deze extra editie van DIGIFOTO staat vol met de mooiste interviews met reisfotografen, inspiratie en reis-gear. En het mooiste: de special wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe inspirerende content. De gratis digitale editie van DIGIFOTO Pro lees je hier.

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen | Redacteur

Professioneel fotograaf en initiatiefnemer van Avondfotografie.nl

Bekijk alle artikelen van Renzo