Vind je eigen foto’s terug op het web

Amy Schutte 722 0
Nergens wordt informatie zo snel verspreid als op het internet. En foto’s trouwens ook niet. Je plaatst ze op social media, je eigen (portfolio) website of stocksites en ze waaieren de hele wereld over. Om meerdere redenen is het natuurlijk interessant om te weten waar ze heen zijn gegaan.

Zoek de koper

Het kan zijn dat mensen jouw foto hebben gekocht via een bemiddelaar, zoals een stocksite. Dan is het sowieso leuk om te zien wie je klanten zijn, ook om in de toekomst meer succesvolle foto’s te maken. Bovendien kun je, op je eigen site of portfolio, een lijst van klanten opnemen. Zo kun je deze gebruiken voor marketingdoeleinden, zeker als er interessante namen bij zitten.

Houd de dief

Wellicht nog interessanter wordt het als foto’s niet netjes zijn afgerekend. Diefstal dus. Helaas gebeurt dat nog steeds vaak, en het is natuurlijk goed om ervan op de hoogte te zijn. Je kunt de onrechtmatige gebruikers benaderen, ze vragen de foto weg te halen of een rekening sturen. Het is maar de vraag of je überhaupt reactie krijgt, zeker als de betreffende site op een ander werelddeel zit. In elk geval kun je het voor jezelf in kaart brengen en eventueel maatregelen nemen, zoals watermerken plaatsen of je foto’s voortaan in (nog) lagere kwaliteit uploaden.

Google search

Vroeger was het lastig om te weten waar je foto’s gebleven waar. In 2011 kwam Google gelukkig al in actie, en ontwikkelde deze handige methode. Niets nieuws dus, wel heel handig.

 

Je kunt dus zoeken door het bestand (de foto) in Google afbeeldingen te slepen. Ook kun je op url zoeken, of (alleen met Chrome) je rechtermuisknop gebruiken.

Resultaten

Zoals je in de video ziet, Google zoekt naar sterk overeenkomende bestanden. Je zult zelf dus nog wel door de lijst heen moeten gaan om te kijken of het daadwerkelijk jouw foto is, of één die op jouw foto lijkt. Zeker bij veel gefotografeerde onderwerpen zal de lijst langer zijn.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy