Niet zo netjes

Vimeo wordt op vingers getikt

Siem van Woerkom 383 0
Het broertje van YouTube zit met een fikse rechtzaak nadat mensen door hadden dat informatie van hun gezichten op werd geslagen.

Vimeo in de nesten

Vimeo is behoorlijk op de vingers getikt! De reden? Een class-action-rechtszaak die zegt dat de videostream dienst in overtreding was van een wet die de verzameling en opslag van biometrische informatie regelt.

De technologie in kwestie betreft de Magisto-app van Vimeo. Magisto werd aangekondigd als een geautomatiseerde videobewerkingsservice en werd in april overgenomen door Vimeo. Volgens de indiening, 'creëerde, verzamelde en bewaarde Vimeo, in combinatie met zijn cloud-gebaseerde Magisto-service, duizenden 'face templates' (of face prints).' De templates werden beschreven als zeer gedetailleerde geometrische kaarten van de gezichten van gebruikers die zijn gemaakt via gezichtsherkenningstechnologie van foto's en video's die zijn geüpload naar de Magisto-app. 

In de fout

Veel sociale media en fotografie-apps gebruiken een vorm van gezichtsherkenning. Waar Vimeo echter fout is gegaan, is dat het naar verluidt geen kennisgeving heeft gedaan, geen toestemming van de gebruiker heeft gekregen OF een beleid voor gegevensopslag heeft gepubliceerd. Dat is een mogelijke schending van de Illinois Biometrics Information Privacy Act.

BIPA vereist dat bedrijven die biometrische gegevens verzamelen, een openbaar beschikbaar, schriftelijk beleid hebben waarin wordt beschreven hoe biometrische gegevens worden bewaard en vernietigd. Het bepaalt ook dat particuliere bedrijven ook expliciete, schriftelijke toestemming van de gebruiker moeten verkrijgen voordat ze dergelijke gegevens verzamelen. Straffen voor het overtreden van BIPA zijn $1.000 tot $ 5.000 per overtreding als een bedrijf opzettelijk de wet heeft overtreden.

Heftige accusaties

In de rechtzaak word beweert dat 'elk gezichtssjabloon dat Vimeo extraheert uniek is voor een bepaald individu,' op dezelfde manier als dat een stem of vingerafdruk dit is. Onder BIPA zou dat de gezichtssjablonen kwalificeren als een vorm van biometrische gegevens. Bovendien merken de rechtbankdocumenten op dat Vimeo ook de gegevens van niet-gebruikers verzamelt, aangezien gebruikers foto's en video's van familie en vrienden kunnen uploaden.

De voorbeelden liegen er niet om. De belangrijkste eiser in de rechtzaak is op dit moment Bradley Acaley. Hij beweert dat hij de Magisto-app in 2017 heeft gedownload, samen met een jaarabonnement van $120. Nadat dat abonnement was verlopen, besloot hij het niet te verlengen. Op dat moment had hij geen toegang meer tot zijn foto's of video's, maar zijn gegevens werden door Vimeo gebruikt om hem op andere foto's te vinden. Het was ook in staat om andere identificatiegegevens te herkennen, zoals zijn geslacht, leeftijd, ras en locatie. Acaley beweert dat Vimeo hem op geen enkel moment de mogelijkheid heeft geboden om af te zien van het verzamelen van of de optie om zijn gegevens uit de services van Vimeo te verwijderen.

We gaan nog even afwachten en in de gaten houden wat voor staartje dit verhaal zal krijgen. 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem