Wildlife: doe mee met de fotowedstrijd van Kamera Express

Vijf vragen aan reis- en wildlifefotograaf en journalist Hans Avontuur

Remco Stunnenberg 468 0
Hans Avontuur is reis- en wildlifefotograaf en journalist. Hij maakt reportages voor onder meer het weekendmagazine van het AD, National Geographic Traveler, Wintersport Magazine, Mediterranée, Leven in Frankrijk, Moto73. Hans bespreekt vooraf met de redactie of opdrachtgever het onderwerp dat tijdens een reis centraal staat. Daarna gaat hij op zoek naar het mooiste verhaal. Zowel in tekst als in beeld. Wij vroegen hem naar zijn werk, werkwijze en de reizen die hij maakt.

1. Hoe ben je begonnen met fotografie?

Als klein jongetje kreeg ik van mijn vader een fototoestel, nog zo één met een fotorolletje erin. Thuis heb ik ‘m nauwelijks gebruikt, maar op vakantie hing hij om mijn nek. Reizen is vanaf het begin de aanleiding geweest om te fotograferen. Later heb ik tijdens mijn studie journalistiek fotografie als extra vak gedaan. Erg leerzaam. Van kunst- en podiumfotografie tot portretten en reportages.

2. Kun je iets meer vertellen over je werk en werkwijze?

Ik maak complete reportages voor onder meer het weekendmagazine van het AD, National Geographic Traveler, Wintersport Magazine, Mediterranée, Leven in Frankrijk, Moto73 en enkele commerciële uitingen. Vooraf bespreek ik met de redacties/opdrachtgevers het onderwerp dat tijdens een reis centraal zal staan. Daarna ga ik op zoek naar het mooiste verhaal in tekst en beeld.

Neushoorns

3. Wat is essentieel voor een goede wildlife of dierenfoto?

Een goede wildlife- of dierenfoto betekent voor mij dat hij moet bijdragen aan het verhaal dat ik wil vertellen. Soms is het dier daarbij ondergeschikt aan het landschap, soms is het juist andersom. Bij portretten van dieren wil ik dat je als het ware iets van hun persoonlijkheid ziet. Dat maakt het grote verschil tussen een ‘gewone’ en een bijzondere dierenfoto. En dan zijn er natuurlijk nog de dierenfoto’s waarbij een uniek moment wordt vastgelegd. Dat is een eigen discipline waar veel tijd, geduld, ervaring en kennis van de dieren voor nodig is.

4. Je reist veel, hoe bereid je je daarop voor?

Het is vooral belangrijk om te zoeken naar een goede balans tussen degelijke voorbereiding en je ter plekke laten verrassen. Te veel voorbereiding haalt de spontaniteit uit een reportage, te weinig voorbereiding maakt reportages te oppervlakkig. Verder moet je er natuurlijk voor zorgen dat je spullen op orde zijn. Ik ben vaak aan het werk op plaatsen zonder voorzieningen.

Gamedrive

5. Is er één reis in het bijzonder die je is bijgebleven?

Ik heb tal van fantastische reportages mogen maken. Maar qua wildlife en landschap springt mijn laatste reis voor National Geographic Traveler naar Namibië er wel uit. Daar ben ik in het noorden van de Namib-woestijn op zoek gegaan naar dieren die zich aan de barre omstandigheden hebben aangepast zoals hele bijzondere olifanten en leeuwen. Op die reis ben ik op plaatsen geweest die zo streng onder bescherming staan dat er slechts een handvol mensen komt.

Wandelsafari

Doe mee met de fotowedstrijd!

In samenwerking met Fujifilm organiseert Kamera Express een fotowedstrijd met het thema dieren. Hans is gevraagd als jurylid, wat betekent dat hij de inzendingen zal bekijken en de uiteindelijke winnaar zal kiezen. Heb je zelf een mooie dierenfoto gemaakt? Twijfel dan niet en stuur ‘m direct in!

Meer van Hans zien? Bekijk dan zijn website of volg hem op Instagram.

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco